XnView nie wykrywa skanera / błąd Photoshopa

Dzisiaj przy próbie skanowania ostro się zdziwiłem kiedy XnView w ogóle nie zareagował na opcję Pobierz. Przy wybieraniu źródła TWAIN lista jest pusta. Wyrzuciłem i zainstalowałem sterowniki od drukarki/skanera oraz sam program ponownie ale nic to nie dało. Również przy uruchomieniu Photoshopa dzisiaj zaczął pojawiać się błąd “Nie można wykonać polecenia, ponieważ wystąpił błąd programu”. Sam program jednak działa normalnie i można skanować w nim przy obsłudze WIA. Zainstalowałem FastStone i tam skanowanie też działa normalnie. Prosiłbym o pomoc.

Twój system jest 64-bit ? Jeśli tak to spróbuj użyć 32-bitowych aplikacji do skanowania.

64-bit ale wczoraj, tydzień, miesiąc, rok temu działała a dzisiaj przestała, no i co z błędem PSa który się dzisiaj pojawił

Mogła działać ale nie przez TWAIN tylko przez WIA (usługa Windows) - spróbuj darmowego programu NAPS2 - jest na DB i można skanować zarówno przez TWAIN jak i WIA. Wypróbuj też PSa ale 32-bit.

Skanowanie w PS działa przez WIA, nie wiem czy to normalne czy nie, bo nigdy tam niczego nie skanowałem, po prostu chcę żeby się uruchamiał bez błędu tak jak chociażby wczoraj. Wszystko działało wczoraj nieistotne czy w wersji 32 czy 64, WIA, TWAIN czy przez krasnoludki DZIAŁAŁO nieprzerwanie od 3 lat a dzisiaj przestało, a Ty każesz mi instalować jakieś inne nieznane mi programy jako rozwiązanie problemu chociaż już napisałem że zainstalowałem testowo FastStone.

https://helpx.adobe.com/pl/photoshop/kb/twain-scanner-plugin.html

Aha, generalnie bardzo mi z tego powodu wszystko jedno czy PS obsługuje TWAIN czy nie ponieważ jak już pisałem nigdy nie skanowałem i nie miałem zamiaru w nim skanować. Tak więc dzięki za nic i polecam czytać posty ze zrozumieniem. Przywróciłem system z piątku, błąd z Photoshopa zniknął a skanowanie z XnView znowu działa. Do zamknięcia.

1 polubienie