Xorg nie działa na sterownikach nvidia i nouveau debian 6


(czeper) #1

Problemów ze sterownikami ciąg dalszy. Tym razem xorg nie uruchamia się na sterownikach nvidia i nouveau. Obecnie jade na sterownikach vesa. Fragment z xorg.0.log.old:


(dragonn) #2

A jak dokładnie karta graficzna? Jaka wersja xorg i sterowników nvidii?


(czeper) #3

Xorg 7.5

karta: nvidia geforce 4 44o mx

wersja sterów: nie bardzo wiem jak sprawdzić. Synaptic podaje: 96.43.18.2


(marcin82) #4

Pokaż zatem wynik:

lspci -k

(czeper) #5
root@debian:~# lspci -k

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82845 845 [Brookdale] Chipset Host Bridge (rev 11)

        Subsystem: Intel Corporation 82845 845 [Brookdale] Chipset Host Bridge

        Kernel driver in use: agpgart-intel

00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82845 845 [Brookdale] Chipset AGP Bridge (rev 11)

00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 05)

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801BA ISA Bridge (LPC) (rev 05)

00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801BA IDE U100 Controller (rev 05)

        Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device 5660

        Kernel driver in use: ata_piix

00:1f.2 USB Controller: Intel Corporation 82801BA/BAM USB Controller #1 (rev 05)

        Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device 5660

        Kernel driver in use: uhci_hcd

00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801BA/BAM SMBus Controller (rev 05)

        Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device 5660

00:1f.4 USB Controller: Intel Corporation 82801BA/BAM USB Controller #1 (rev 05)

        Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device 5660

        Kernel driver in use: uhci_hcd

00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801BA/BAM AC'97 Audio Controller (rev 05)

        Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device 5660

        Kernel driver in use: Intel ICH

01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV17 [GeForce4 MX 440] (rev a3)

        Kernel driver in use: nvidia

03:02.0 USB Controller: NEC Corporation USB (rev 43)

        Subsystem: D-Link System Inc Device 0035

        Kernel driver in use: ohci_hcd

03:02.1 USB Controller: NEC Corporation USB (rev 43)

        Subsystem: D-Link System Inc Device 0035

        Kernel driver in use: ohci_hcd

03:02.2 USB Controller: NEC Corporation USB 2.0 (rev 04)

        Subsystem: D-Link System Inc Device f101

        Kernel driver in use: ehci_hcd

03:03.0 Ethernet controller: D-Link System Inc RTL8139 Ethernet (rev 10)

        Subsystem: D-Link System Inc DFE-528TX 10/100 Fast Ethernet PCI Adapter

        Kernel driver in use: 8139too

root@debian:~#

(ra-v) #6

Na Opensuse i Fedora brałem z nvidia.com (nie pamiętam czy najwyższy numerek, czy trochę niższy) no i chodziło.


(OgiX) #7

Coś się w tym czasie zaktualizowało? Xorg, kernel czy coś innego? Rozumiem, że próbowałeś przeinstalować sterowniki nvidia (jeżeli dalej masz zainstalowane nvidia i nouveau to w pierwszej kolejności usuń te drugie - i tak u ciebie nie działały poprawnie...).