Xp->dziwny start systemu


(La Verdad) #1

mam takie pytanie, jak włącze kompa pojawia się informacja biosu, potem czarny ekran przez 15 min, zanim ukaże się ekran bootowania, dlaczego tak długo trzeba czekać aż się pokaże ten ekran bootownia??

problem dotyczy kompa znajomej


(aju) #2

jaka informacja biosu?

czy znajoma uaktualniala bios?


(La Verdad) #3

no ta zwykla standardowa, która pokazuje się, co tam pisze o wersji biosu, primary coś tam itp.

od tygodnia ma nowy komputer 8)


(Zbych ) #4

No to najlepiej do serwisu bo komp pewnie jest na gwarancji , przyczyn może być bardzo wiele , dysk twardy, lub jakś karta rozszerzeń albo nawet procesor, objaw wskazuje na wyłaczony w biosie cacheL2 procesora , ale jak nikt nie grzebał w biosie to możliwe że procek uszkodzony lub płyta gł.


(La Verdad) #5

a możesz mi powiedziec gdzie jest taka opcja to bym sprawdził czy jest włączona czy nie, jak jest wyłączona to mam ja włączyć tak?


(Zbych ) #6

Zakładka w biosie Advanced Bios Features i pozycje L1 Cache i L2 Cache powinny być na enable. A jak już system sie załaduje to komp działa normalnie czy też jest wolny bo jak działa normalnie to przyczyna bedzie inna.


(La Verdad) #7

jest to wszystko włączone, pozatym co jakiś czas na kompei po włączeniu nie wykrywa wogule dysku, i pisze że dystk cos tam cos tam i żeby włożyc dysk z systemem i nacisnąc enter, dlaczego tak się dzieje ?


(JNJN) #8

To niech wzywa serwisanta i do roboty,bo może być bzdura lub poważna sprawa.

Żeby coś pomóc Musisz mieć dokładne informacje,co i jak i gdzie, a nie gdybanie.


(Tomusiontko88) #9

mialem dokladnie to samo! !!


(Damian) #10

Spróbuj jeszcze w biosie ustawić taką opcje jak quick boot na disable.