Xp i sterowniki


(Szkudlarek) #1

Witam.

Mam nastepujacy problem - uzywam Windowsa XP Professional SP2. Od pewnego czasu po restarcie systemu Windows "gubi"sterowniki do karty graficznej i instaluje swoje standardowe co bardzo spowalnia grafike (praktycznie nie mozna poruszac sie po systemie) Poniewaz karta grafiki jest zintegrowana gina rowniez sterowniki do "Kontrolera procesora VIA do AGP". Gdy Windows zainstaluje swoje drivery usuwam je recznie przez opcje "odinstaluj" i wgrywam oryginalne stery pobrane ze strony producenta plyty glownej - tutaj jednak czasami wystepuje blad i Windows twierdzi ze nie moze zainstalowac wybranych sterownikow - nie ma komunikatu dlaczego nie moze... po prostu wyskakuje monit - "instalacja sterownikow jest niemozliwa" Po kilku restartach systemu jednak udaje sie zainstalowac sterowniki. Dodam jeszcze ze sterowniki maja certyfikat Microsoftu.

Komputer sprawdzony na obecnosc wirusow/robaki itp.

Konfiguracja komputera:

Plyta glowna ESC P4M266

Procesor Celeron 2,40 GHz (nie podkrecany)

Pamiec 512 MB DDR

Krata graficzna (zintegrowana) S3 SavageDDR 3D Pro

Dysk Seagate 40GB

System: XP Professional SP2 (oryginalny)

Byc moze ktos z Was mial juz podobny problem i wie jak go rozwiazac. Dodam tylko, ze dzieje sie tak WYLACZNIE gdy Windows jest restartowany.

Pozdrawiam.


(P@weł-13) #2

Może jest coś w logu ?? Wrzuć, a jak to zrobić jest napisane :arrow: tu

PZDR :smiley:


(Naja) #3

A dlaczego odistalowujesz widndowsowe drivery.

Po prostu po zaladowaniu systemowych zainstaluj swoje i powinno

być po klopocie.


(Szkudlarek) #4

ok wklejam log'a. przy okazji prosze o sprawdzenie poprawnosci czy wszystko w nim jest w porzadku :slight_smile:

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 13:49:00, on 2006-01-31

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)


Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\Program Files\Zone Labs\ZoneAlarm\zlclient.exe

C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe

C:\Program Files\Hotkey\Hotkey.exe

C:\Program Files\AntiVir PersonalEdition Classic\avgnt.exe

C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe

C:\Program Files\AntiVir PersonalEdition Classic\sched.exe

C:\Program Files\AntiVir PersonalEdition Classic\avguard.exe

C:\WINDOWS\system32\ZoneLabs\vsmon.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\Documents and Settings\Sidkwa\Pulpit\HijackThis.exe


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - 


C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O2 - BHO: Google Toolbar Helper - {AA58ED58-01DD-4d91-8333-CF10577473F7} - 


c:\program files\google\googletoolbar1.dll

O3 - Toolbar: &Google - {2318C2B1-4965-11d4-9B18-009027A5CD4F} - c:\program 


files\google\googletoolbar1.dll

O4 - HKLM\..\Run: [Zone Labs Client] C:\Program Files\Zone Labs\ZoneAlarm\zlclient.exe

O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe

O4 - HKLM\..\Run: [VTPreset] VTPreset.exe

O4 - HKLM\..\Run: [Hotkey] C:\Program Files\Hotkey\Hotkey.exe

O4 - HKLM\..\Run: [avgnt] "C:\Program Files\AntiVir PersonalEdition Classic\avgnt.exe" /min

O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - HKCU\..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background

O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray

O4 - Global Startup: Adobe Gamma Loader.exe.lnk = C:\Program Files\Common 


Files\Adobe\Calibration\Adobe Gamma Loader.exe

O8 - Extra context menu item: &Google Search - res://C:\Program 


Files\Google\GoogleToolbar1.dll/cmsearch.html

O8 - Extra context menu item: &Translate English Word - res://C:\Program 


Files\Google\GoogleToolbar1.dll/cmwordtrans.html

O8 - Extra context menu item: Backward Links - res://C:\Program 


Files\Google\GoogleToolbar1.dll/cmbacklinks.html

O8 - Extra context menu item: Cached Snapshot of Page - res://C:\Program 


Files\Google\GoogleToolbar1.dll/cmcache.html

O8 - Extra context menu item: Similar Pages - res://C:\Program 


Files\Google\GoogleToolbar1.dll/cmsimilar.html

O8 - Extra context menu item: Translate Page into English - res://C:\Program 


Files\Google\GoogleToolbar1.dll/cmtrans.html

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program 


Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - 


{08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program 


Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program 


Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - 


{FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O23 - Service: AntiVir Scheduler (AntiVirScheduler) - H+BEDV Datentechnik GmbH - 


C:\Program Files\AntiVir PersonalEdition Classic\sched.exe

O23 - Service: AntiVir PersonalEdition Classic Service (AntiVirService) - H+BEDV 


Datentechnik GmbH - C:\Program Files\AntiVir PersonalEdition Classic\avguard.exe

O23 - Service: TrueVector Internet Monitor (vsmon) - Zone Labs, LLC - 


C:\WINDOWS\system32\ZoneLabs\vsmon.exe

Złączono Posta : 31.01.2006 (Wto) 13:52

no wlasnie nie jest :slight_smile: system wyswietla czesto mi info, ze zaladowanie oryginalnych sterow jest niemozliwe... staje sie ono dopiero mozliwe gdy usune te windowsowskie.:slight_smile:


(Naja) #5

Zainstaluj może najpierw sterowniki platformy VIA 4v1 i dopiero potem sterowniki grafiki.


(Szkudlarek) #6

no wiec tak. udalo mi sie zdobyc najnowsze sterowniki i juz je wgralem (znalazlem je nie na stronie producenta plyty glownej ale na stronie producenta karty graficznej). na razie problem nie wystepuje - wiec calkiem mozliwe ze sterowniki ktore mialem na plycie CD byly uszkodzone lub nie dzialaly prawidlowo. Oczywiscie troche mnie to dziwi ze na oryginalnym CD dolaczonym do plyty glownej bylyby uszkodzone lub zle dzialajace sterowniki - nie znalazlem tez tam w pliku readme.txt informacji aby byly to sterowniki wersji BETA - ale z tego wynika, ze jednak dolaczone sterowniki byly wadliwe.


(Naja) #7

http://www.viaarena.com/?PageID=2

Tu są najnowsze sterwniki dla platformy VIA.


(Philips Piotr) #8

Na przyszłość :arrow: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=39591


(Szkudlarek) #9

no tak bo mi jak dziecku paluszkiem trzeba pokazac :smiley:

jak juz napisalem wczesniej zmylilo mnie to ze blad moze powodowac sterownik tym bardziej ze byl to oryginalny sterownik dostarczony przez producenta na CD ktora dostalem przy kupnie plyty glownej. Wiec przez mysl mi nie przeszlo ze moze to byc jego wina... a jak instalowalem nowe sterowniki ze strony producenta plyty glownej to problem nie znikal - dlatego utworzylem temat na forum - rozwiazanie polegalo na tym ze nalezalo zainstalowac odzielne sterowniki (niezalezne od producenta plyty glownej) firmy S3 ktore znalazlem wlasnie na stronie tej firmy :slight_smile: