jano2003
(Jano2003)
6 Lipiec 2014 20:46
Witam,
Mam problem z notebookiem z Windows XP.
Od jakiegoś czasu (niestety zbyt dawno abym mógł to powiązać z jakimiś zmianami/instalacjami), komputer nie chce się automatycznie wyłączyć. Przy uruchomieniu sekwencji do zamykania Start > Wyłącz komputer > Wyłącz, wszystko przebiega prawidłowo (zamykanie programów, wylogowanie użytkownika etc.) jednak wszystko kończy sie na ekranie Trwa zamykanie systemu Windows. W takim stanie komp ‘zawisa’, nie wyłączając komputera.
Podobnie sprawa wygląda przy przejściu w stan hiberanacji - również coś jakby blokowało wyłączenie komputera.
Prośba o radę, jak zdiagnozować przyczynę?
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
Może jakiś proces sie blokuje, podaj log z porgramu Autoruns, dajesz w nim File potem save zapisujesz plik i wrzucasz gdzieś abym mógł pobrać.
Bogdan_G
(Bogdan_G)
7 Lipiec 2014 11:38
Takie niekończące się procesy podczas zamykania, to można załatwić.
Uruchom Edytor rejestru - czyli regedit.exe. Znajdź klucz HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop. Wartość WaitToKillAppTimeout zmodyfikuj na 1000.
jano2003
(Jano2003)
7 Lipiec 2014 16:58
Link do logu z autoruns w wersji TXT: http://wklejto.pl/206197
Czy to wystarczy, czy potrzebny jest plik ARN?
Bogdan_G:
Takie niekończące się procesy podczas zamykania, to można załatwić. Uruchom Edytor rejestru - czyli regedit.exe. Znajdź klucz HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop. Wartość WaitToKillAppTimeout zmodyfikuj na 1000. Teraz wartość o nazwie „WaitToKillServiceTimeout”, która znajduje się w drugim kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control, WaitToKillServiceTimeout - też tą wartość także ustaw na 1000. Zrób restart i będzie już szybko zamykało system. Wprawdzie według poradników w necie, można ustawić zamykanie aplikacji i usług na 100, czyli piorunem, ale system może sypnąć błędem.
Zmiana nie pomogła - w dalszym ciągu przy zamknięciu system zawisa na ekranie Trwa zamykanie systemu Windows.
Zwróciłem przy tym dodatkowo uwagę na to, że w takim stanie - sądząc po kontrolce - ca. co sekundę ma miejsce jakaś aktywność HDD.
Potrzebny plik ARN z autorunsa
Uruchom autorunsa i odznacz w:
HKLM\System\CurrentControlSet\Services
-Ati HotKey Poller
-ICDSPTSV
-JavaQuickStarterService
-LMS Allows
-ose
-UNS
Następnie restart kompa i potem drugi aby sprawdzić czy jest coś lepiej. Jeśli to nic nie da to ja bym na twoim miejscu sprawdził jak będzie bez antywirusa którego masz.
falcon89
(falcon89)
7 Lipiec 2014 17:56
W Autoruns kliknij prawym na elementy podświetlone na żółto i Delete.
jano2003
(Jano2003)
7 Lipiec 2014 19:03
Zmiany nie przyniosły poprawy.
Przy okazji zwróciłem uwagę, że komputer włączony w trybie awaryjnym wyłącza się prawidłowo.
falcon89
(falcon89)
7 Lipiec 2014 19:18
Uruchom Podgląd zdarzeń (na XP w menu start w Uruchom wpisz eventvwr.msc /s ), przejdź do Dzienniki systemu Windows, System lub Aplikacja i sprawdź zdarzenia (z czerwonym krzyżykiem lub żółtym wykrzyknikiem) przy wyłączaniu systemu.
Na jednym forum znalazłem informację że problem powodował sterownik dźwięku Creative, odinstaluj i sprawdź czy problem nadal występuje.
jano2003
(Jano2003)
7 Lipiec 2014 21:58
falcon89:
Uruchom Podgląd zdarzeń (na XP w menu start w Uruchom wpisz eventvwr.msc /s), przejdź do Dzienniki systemu Windows, System lub Aplikacja i sprawdź zdarzenia (z czerwonym krzyżykiem lub żółtym wykrzyknikiem) przy wyłączaniu systemu. Na jednym forum znalazłem informację że problem powodował sterownik dźwięku Creative, odinstaluj i sprawdź czy problem nadal występuje.
Niestety, jedyny ślad w dzienniku System, wskazywał na jakiś nieaktualny sterownik AVG.
Odinstalowałem AVG, odinstalowałem sterownik ATI Catalyst, na komputerze już mało co zostało ;)…
… ale problem nie ustąpił.
Bogdan_G
(Bogdan_G)
7 Lipiec 2014 22:15
Odinstaluj jeszcze nero. Sterowniki nero potrafią skopać system. Nero potrafi namieszać w zabezpieczeniach i uprawnieniach. Przez to procesy nero nie mogą się wyłączyć. Prawdopodobnie. Do wersji nero 7, 8 i 9 - działa ten program: http://www.dobreprogramy.pl/Nero-General-Clean-Tool,Program,Windows,12458.html
Burnaware free portable wszystko mi nagra. Stabilny.
jano2003
(Jano2003)
7 Lipiec 2014 23:20
Dzięki, ostatecznie metodą prób i błędów doszedłem do tego, że bruździ sterownik od kamery (?!?): USB2.0 PC Camera (SNP2UVC).
Wszystkim dziękuję za rady i pomoc. Pozdrawiam,