XP. Komputer się automatycznie nie wyłącza

Witam,

Mam problem z notebookiem z Windows XP.

Od jakiegoś czasu (niestety zbyt dawno abym mógł to powiązać z jakimiś zmianami/instalacjami), komputer nie chce się automatycznie wyłączyć. Przy uruchomieniu sekwencji do zamykania Start > Wyłącz komputer > Wyłącz, wszystko przebiega prawidłowo (zamykanie programów, wylogowanie użytkownika etc.) jednak wszystko kończy sie na ekranie Trwa zamykanie systemu Windows. W takim stanie komp ‘zawisa’, nie wyłączając komputera.

Podobnie sprawa wygląda przy przejściu w stan hiberanacji - również coś jakby blokowało wyłączenie komputera.

Prośba o radę, jak zdiagnozować przyczynę?

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam

Może jakiś proces sie blokuje, podaj log z porgramu Autoruns, dajesz w nim File potem save zapisujesz plik i wrzucasz gdzieś abym mógł pobrać.

Takie niekończące się procesy podczas zamykania, to można załatwić.

Uruchom Edytor rejestru - czyli regedit.exe. Znajdź klucz HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop. Wartość WaitToKillAppTimeout zmodyfikuj na 1000.

Link do logu z autoruns w wersji TXT: http://wklejto.pl/206197 

Czy to wystarczy, czy potrzebny jest plik ARN?

Zmiana nie pomogła - w dalszym ciągu przy zamknięciu system zawisa na ekranie Trwa zamykanie systemu Windows.

Zwróciłem przy tym dodatkowo uwagę na to, że w takim stanie - sądząc po kontrolce - ca. co sekundę ma miejsce jakaś aktywność HDD.

Potrzebny plik ARN z autorunsa

Link do pliku ARN tutaj

Uruchom autorunsa i odznacz w:

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

-Ati HotKey Poller

-ICDSPTSV

-JavaQuickStarterService

-LMS Allows

-ose

-UNS

Następnie restart kompa i potem drugi aby sprawdzić czy jest coś lepiej. Jeśli to nic nie da to ja bym na twoim miejscu sprawdził jak będzie bez antywirusa którego masz.

W Autoruns kliknij prawym na elementy podświetlone na żółto i Delete.

Zmiany nie przyniosły poprawy.

Przy okazji zwróciłem uwagę, że komputer włączony w trybie awaryjnym wyłącza się prawidłowo.

Uruchom Podgląd zdarzeń (na XP w menu start w Uruchom wpisz eventvwr.msc /s ), przejdź do Dzienniki systemu Windows, System lub Aplikacja i sprawdź zdarzenia (z czerwonym krzyżykiem lub żółtym wykrzyknikiem) przy wyłączaniu systemu.

Na jednym forum znalazłem informację że problem powodował sterownik dźwięku Creative, odinstaluj i sprawdź czy problem nadal występuje.

Niestety, jedyny ślad w dzienniku System, wskazywał na jakiś nieaktualny sterownik AVG.

Odinstalowałem AVG, odinstalowałem sterownik ATI Catalyst, na komputerze już mało co zostało ;)…

… ale problem nie ustąpił.

Odinstaluj jeszcze nero. Sterowniki nero potrafią skopać system. Nero potrafi namieszać w zabezpieczeniach i uprawnieniach. Przez to procesy nero nie mogą się wyłączyć. Prawdopodobnie. Do wersji nero 7, 8 i 9 - działa ten program: http://www.dobreprogramy.pl/Nero-General-Clean-Tool,Program,Windows,12458.html

Burnaware free portable wszystko mi nagra. Stabilny.

Dzięki, ostatecznie metodą prób i błędów doszedłem do tego, że bruździ sterownik od kamery (?!?): USB2.0 PC Camera (SNP2UVC).

Wszystkim dziękuję za rady i pomoc. Pozdrawiam,