Mam problem który czasami mi dokucza - zakładając konto na systemie nazwałem usera “Właściciel”. Niby nic ale czasami niektóre programy wariują bo np. ustawienia trzymają w katalogu użytkownika i polski znak w ścieżce powoduje że głupieją.
Można jakoś zmienić nazwę i ścieżkę użytkownika? Kiedyś chyba sprawdzałem to na innym końcie i zmiana nazwy usera nie zmieniała ścieżki. Chętnie pozbył bym się tego problemu, a założenie nowego usera nie wchodzi w grę bo to moje konto robocze i nie była by tragedia jak by mi sie wszystko posypało, no i mam sporo softu firmowego poinstalowanego. Jeśli jest jakiś pewny sposób to go wypróbuję - ale ryzykować nie będę…
Możesz zmienić nazwę usera. Wejdź w start->panel sterowania->konta użytkowników. Następnie kliknij w swoje konto i w menu po lewej stronie będziesz miał opcję zmień nazwę użytkownika…
Wydaje mi się że coś takiego próbowałem kiedyś i nazwa się zmieniła, ale ścieżka została ta sama - że jest to niezależne potem już od nazwy użytkownika. Ale sprawdzę to jeszcze razna jakimś testowym koncie wieczorem.
Możesz też zrobić tak, że stworzyć konto, wejść w panel sterowania, opcje folderu. W zakładce widok zaznacz pokaż ukryte pliki i foldery, oraz odfajkuj chroń ukryte pliki systemu operacyjnego. Teraz wejdź w c:\Documents and Settings\Właściciel i skopiuj wszystko(oprócz plików ntuser) do c:\Documents adn Settings\nazwa nowego konta. Ten zabieg spowoduje, że nowe konto będzie w takim samym stanie jak właściiela, czyli będzie ta sama tapeta itd…
Wypróbowałem moetodę z systemowym kopiowaniem profilu pod innego usera. Udało się ale niestety jedna jedyna aplikacja się zbuntowała. SVN którego używam do pracy za cholerę nie chce mi się zalogować do repozytorium pracodawcy - pewnie gdzieś pamięta login hasło i usera windowsowego, ale nie udało mi się dociec gdzie on to trzyma. Także niestety póki co odpuszczam bo wolę nie ryzykować że coś mi się spieprzy z robotą
Mam nauczkę jeśli chodzi o nazwę użytkownika, choć po prawdzie to póki co wiem o dwu aplikacjach które sobie z tym nie radzą. IrfanView np zapisuje tapetę pod ścieżką WĹ‚aĹ›ciciel, a MyPhoneExplorer ma bardzo fajny plugin do synchronizacji kalendarza w telefonie z Thunderbirdem. Ten drugi problem jakoś może obejdę, ale kto wie co jeszcze szwankuje przy takiej dziwnej ścieżce. W zasadzie to błąd deweloperów, ale cóż - zdarza się. Chyba będę pókki co musiał z tym żyć dopóki nie będe robił przesiadki na inny system/konto/sprzęt…