Jakieś dwa tygodnie temu sformowałem dysk I na którym miałem kiedyś linuxa. Od tego casu odapla się CHDISK przy starcie systemu i sprawdza dysk I . Oprócz tego do przedwczoraj się nic nie działo.
Przedwczoraj zaczęło się dziać coś dziwnego z moim kompem. Przeglądałem jakieś forum o pracy w Szwecji i nagle w prawym dolnym rogu ekranu sama pojawiła się ikonka javy. Następnie odpalił się XP security 2010. To mnie zdziwiło bo nic takiego nie instalowałem ! Zaczął skanować i wykrywać wirusy. Przy tym wyłączył avasta, Spybota i zaporę systemową. Uruchomiłem kompa ponownie i to samo ! Nie dało się odpalić przywracania systemu - pokazał się błąd helpctr.exe nie można znaleźć aplikacji. Combofixa nie dał się uruchomić ! XP security namawiał do rejestracji i aktualizacji !
Cudem udało mi się odpalić potem przywracanie systemu ! Jak tylko system się przywrócił zauważyłem dziwny proces w menadżerze zadań - ruitr.exe który zużywał koło 70 % procesora - od razu go zakończyłem. Wyłączyłem i włączyłem też przywracanie systemu na wszystkich dyskach. Puściłem gruntowny skan avastem i wykrył 2 wirusy z javy ( wkleję obraz z kwarantanny ). Potem spybot nic nie wykrył, a combofiz coś usunął. Uruchomiłem też Ccleaner i usunąłem cookie historię itd z przeglądarek.
Ale jak go usunąć, mam problemy. Z rejestru wyrzuciłem podejrzane wpisy ładowane przy starcie (przynajmniej tak mi się wydaje) Z HKCU\software\microsoft\windows\curentversion\run