Xp -> Vista 64 -> format -> nie mogę zainstalować xp


(Authilius) #1

Witam.

Miałem zainstalowany Windows XP prof. ... coś mnie podkusiło aby tydzień temu zainstalować Viste 64... ale ten system mi nie odpowiada i chciałem powrócić do swojego starego xp. No ale nie mam takiej możliwości.

Przy włączonej visie nie mogę odpalić instalacji XP.

Przy bootowaniu z CD nie czyta płyty z XP tylko ładuje od razu viste.

Po sformatowaniu partycji z vistą, mam błąd bootmgr missing.

Formatowałem dysk już Gparted też nic nie daje.

Szukałem podobnych tematów, ale 99% z nich to problemy z laptopami i recovery disc.

Viste mogę zainstalować ponownie - bootuje się elegancko i nie ma problemów z instalacją. tyle że ja nie chcę visty, a chcę xp ... tylko jak, skoro się nie chcę bootować? Płyta jest ok bo wcześniej się instalował i bootował xp bez najmniejszego problemu.

Proszę o pomoc.

Komputer:

Procesor: AMD Athlon 64 3000+ BOX S-AM2

Płyta główna: ASUS m2n-e am2 nforce 570 dualddr2-800 sata raid gblan atx

Ram: OCZ DDR2 Dual Channel 2x2048MB 800MHz CL4.0 BOX Titanium Edition

Grafika: Galaxy GF 7300 GT 256MB (128BIT) ddr2 pci tv&dvi

Dysk nr 1 - HDD Samsung 160GB 7200 sata/300 ncq 8mb cache

Zasilacz: OCZ Stealthxstream 500W


(Chosen) #2

juz chcialem napisac ze pweno plyta z XP nie jest bootowalna ale wspomnailes ze predzej nie bylo problemu... hmm... może zatem przy wlaczeniu kompa naciskaj F11 (najczesciej to ten"F") i ukaze Ci sie boot menu z którego wybierasz CD/DVD w którym już jest umieszczony oczywiscie płyta z XP - moze tak odpali bootowanie...


(Authilius) #3

No niestety, uruchamiała się Vista.

Sformatowałem ponownie dysk Gparted Live. Może teraz będzie łatwiej kombinować.

Boot Device Priority mam ustawione tak:

1st Boot Device [cdrom]

2st Boot Device [cdrom]

3st Boot Device [Hard disk]

4st Boot Device [removable]

Wrzuciłem do napędu cd z xp i nie bootuje tylko wyświetla komunikat:

" Disk boot failure, insert system disk and press enter " - w sumie nie ma co się dziwić bo dysk pusty, ale czemu nie bootuje.

o co kaman?


(p19koz) #4

Może spróbuj zintegrować sterowniki SATA z Płytą Windows.

Jak tu: http://helpc.eu/viewtopic.php?f=25&t=1279

Mi z laptopie HP pomogło:)


(Authilius) #5

W sumie gdyby to był nowy komp, lub nowy dysk ... ale wcześniej się instalowało, to dla czego teraz nie chcę? instalator xp jest z sp2 więc sata nie powinno być problemem. ...


(p19koz) #6

A pewny jesteś iż od czasu ostatniej instalacji XP'ka nie dołożyłeś jakiegoś podzespołu (XP np. nie widzi więcej niż 3,25 GB RAM, ale to raczej nie to)? Czy płyta nie mogła się ostatnio uszkodzić?

A może jednak pobaw się nLite (zintegruj SP3, sterowniki SATA i co tam uważasz)


(Authilius) #7

Powoli zaczynam modyfikować komputer, dziś zmieniłem 1gb ram na 4 i nowy zasilacz. Ale xp próbuję zainstalować od tygodnia, więc to nie wina nowych podzespołów.

Zresztą wg mnie gdyby to była wina nowego sprzętu, to system zaczął by się najprędzej wywalać przy kopiowaniu plików, a tu płyta się nie bootuje w ogóle ... chyba będę musiał zassać z netu jakieś distro xp i sprawdzić czy się zbootuje. jeśli to tak to znaczy że moja cd już jest do wymiany.


(p19koz) #8

Też mi się tak wydaję, ściągnij albo "szybciej" pożycz płytę instalacyjną XP'ka. a na 99% będzie dobrze.


(Authilius) #9

no to chyba po problemie. Bootuje z płyty instalacyjnej xp którą miałem zakupioną do kompa rodziców. Czyli moja płyta instalacyjna się skopała. Jeśli instalacja pójdzie zgodnie z planem to przepraszam za zawracanie głowy :wink:, zupełnie zapomniałem o drugim egzemplarzu w domu. Na codzień używam MacBook Proo z OS X więc z Windowsem dawno nie miałem do czynienia.


(p19koz) #10

Jak się wszystko uda nie zapomnij zrobić kopię tej płyty takie rzeczy lepiej mieć w dwóch egzemplarzach.


(Chosen) #11

no o jednak to co wspomnialem na poczatku ze płyta no ale wspomianles ze jest ok :slight_smile:

i tak jak kolega wyzej wspomnial zrob sobie kopie bo jak widzisz jedna plytke juz starciles :wink:


(Authilius) #12

żeby było śmieszniej to po zainstalowaniu windowsa z drugiej, pierwsza się bootuje normalnie ... vista coś gdzieś namieszała?

Korzystając z okazji sprawnego systemu uaktualniłem sobie BIOS, aby płyta główna była gotowa na nową kartę graficzną i procek.