[XP] Wolny start komputera 1,5minuty na 2-rdzeniowym?


(system) #1

Witam. Komputer mam od grudnia 2008 roku. Włącza mi się on 1,5 minuty i strasznie mnie to denerwuje. Po włączeniu działa już bardzo szybko i wszystko jest OK. Czytałem mnóstwo poradników na temat optymalizacji i odchudzania. I porobiłem masę rzeczy w tym kompie między innymi: defragmentacja wszystkich dysków, skanowanie antywirusem, skanowanie adaware, czyszczenie rejestru, czyszczenie dysków itp.

Jednak pomimo tych operacji nie zastąpiła żadna zmiana w czasie uruchamiania komputera.

Oto jego specyfikacja:

Procesor Inter Dual-Core inside E5200 2.50Ghz

Grafika: NVIDIA GeForce 9600 GT DDR3

Pamięć ram: 2GB DDR2

Dysk twardy 320GB

Płyta główna: Gigabyte S-series GA-EP3l-DS3l

Czy jest możliwe żeby na takich parametrach komputer się tyle włączał? Już mój stary komputer się szybciej włączał. :slight_smile:

Mój system: Microsoft Windows XP Home Edition Wersja 2002 Dodatek Service Pack 3


(Dav4dav4) #2

Powiedz nad czym najdłużej komputer się "zastanwia". Mam podobną konfigurację i płyty Gigabyte w wersjach budżetowych mają chyba jakiś stary BIOS Award który wygląda identycznie jak w komputerach z przed 10 lat i podczas uruchamia dość długo skanuje ramy i porty ide/sata. Po aktualizacji Biosu poprawione są tylko nieliczne błędy.


(Olixxx94) #3

Wciśnij klawisze "logo Win"+Pause/Break->Zaawansowane->klik na Ustawienia w sekcji Uruchamianie i odzyskiwanie-> klik na Edytuj w sekcji Domyślny system operacyjny. W linijce, w której jest podany system dopisz /SOS. Zapisz to i restart kompa. Napisz,nad czym system najdłużej się zastanawiał.


(system) #4

No tak, wiec zrobiłem tak jak napisała Olcia, i po zrestartowaniu kompa, zamiast loga windows wyświetliło się niebieskie tło z jakimiś napisami. I to trwało tak około 30 sekund. Potem włączył się normalnie. Ponadto komp równie długo się wyłącza, przy wyłączaniu najdłużej jest logi windows, i zamykanie systemu.

-- Dodane 06.03.2009 (Pt) 18:38 --

Czy nikt nie potrafi rozwiązać tego problemu?