Witam, Posiadam aktualnie Xperie Arc S i strasznie mnie ona denerwuje, wystarczy iż włączę ze 2-3 apki, a telefon działa jak komputery z 2000 roku… Szukam jakiegoś sensownego telefonu, szukam i szukam i nie mogę zdecydować się jaki kupić. Już prawie zdecydowałem sie kupić Xperie SP LTE za 460 zł ale pomyślałem, że odłożę 460 zł za miesiąc dołożę 150 zł i będę mógł kupić o wiele szybszą Xperie Z. Tak więc zacząłem czytać różne oponie na temat tych telefonów (po co mi szybszy, jeśli okaże się, że ma dużo wad) i oczywiście jak zawsze okazuje się, że ile ludzi tyle opinii. Mam więc prośbę do was, czy może mieliście styczność z tymi telefonami, co o nich sądzicie, lepiej wydać więcej na Xperie Z czy w zupełności Xperia SP mi wystarczy? Telefon ma ogólnie służyć do wszystkiego po trochu z lekką przewagą do korzystania z internetu.
Powiem tak, moi znajomi mają zarówno jeden, jak i drugi telefon i są z niego zadowoleni. Jednakże 2rdzeiowy procesor, który jest w SP może być czasami niewystarczający i lagujący, gdy będziesz robił kilka rzeczy.
Jeżeli jesteś skłonny dołożyć do Xperi Z to polecam ten telefon. Przede wszystkim 4 rdzeniowy procesor i 2 GB Ramu
W tej cenie możesz kupić nową Moto G. Jak koniecznie chcesz Xperie, to wtedy jednak lepsza będzie Z. W szczególności, gdy nie zamierzasz bawić się w modyfikację oprogramowania. Jednak obydwa telefony mają swoje wady. W jednym i drugim ekran raczej nie zachwyca. Poza tym w Xperia SP nie dostała nawet Androida 4.4.x KitKat, więc jeśli chodzi o wsparcie, to Z w tym przypadku wygląda lepiej (dostępna jest aktualizacja do 4.4 i prawdopodobnie dostanie też 5.x). No i oczywiście jest szybsza.
Mimo wszystko za te pieniądze możesz dostać wcześniej wspomnianą Moto G (najlepiej Moto G LTE lub Moto G2). Jest też kilka innych ciekawych telefonów w tej cenie. W Motoroli masz praktycznie czystego Androida (podobnie jak na Nexusie), który działa szybko i stabilnie. Przede wszystkim kupisz nowy telefon. Xperie Z mogą być w niezbyt najlepszym stanie. Ponadto uważaj na telefony z wysyłką zagraniczną (np. Hong Kong lub Anglia), bo są to telefony odnawianie, niekoniecznie oryginalnymi częściami.