Xubuntu - problemy z uruchomieniem


(Tomasz009) #1

Witam,

 

W ostatnim czasie próbuję zainstalować Linuxa konkretnie Xubuntu. O ile wszystko działa z płyty... instalacja przechodzi płynnie i bez większych problemów o tyle podczas uruchamiania po zainstalowaniu systemu wyświetla się GNU Grub wersja 2,0 z opcjami do wyboru (w załącznikach)

Dodam iż Linux zainstalowany jest na dysku zewnętrznym. Ustawienia podczas rozruchu kompa są ustawione na start z zewnętrznego dysku w przeciwnym razie system od razu domyślnie startuje z Visty

 

Poniżej załączam zdjęcia jak wygląda start oraz komunikaty po wyborze opcji dotyczącej Ubuntu:

 

http://speedy.sh/ZCyKc/2014-03-03-18.00.14.jpg

http://speedy.sh/5YBV8/2014-03-03-18.00.44.jpg

http://speedy.sh/xarEq/2014-03-03-18.02.09.jpg

http://speedy.sh/usDHp/2014-03-03-18.02.26.jpg

http://speedy.sh/QJvUZ/2014-03-03-18.02.32.jpg

http://speedy.sh/y2ng5/2014-03-03-18.02.38.jpg

 

Proszę o pomoc w tym temacie

 


(mikolaj_s) #2

Przy instalacji na dysku zewnętrznym powinieneś chyba bootować z niego. Wydaje mi się, że grub szuka partycji na dysku z którego startuje.


(Tomasz009) #3

Instalacja odbywa się z obrazu nagranego na DVD… W biosie w opcjach ustawiłem iz w pierwszej kolejności system ma startować z USB hard disk… jeśli ustawię odwrotnie czyli z dysku zainstalowanego w kompie ma startować nie pyta się o system od razu startuje z Windowsa… Jak ustawić… zainstalować linuxa tak aby grub wykrywał oba systemy oraz żeby te systemy działały poprawnie…


(Tomasz009) #4

Dodam jeszcze że Kubuntu działa


(marcin82) #5

Podaj wynik skryptu bootinfoscript :

http://sourceforge.net/projects/bootinfoscript/ .