Witam, jak w temacie. Bardzo m is to przycinanie denerwuje.
Nie zależnie z jakiego urządzenia to kdtwarzan, tak rwie co kilka sekund.
Są sytuacje, że po podłączeniu się do wzmacniacza, nic się nie przycina.
Amplituner yamaha R-N402D.
Witam, jak w temacie. Bardzo m is to przycinanie denerwuje.
Nie zależnie z jakiego urządzenia to kdtwarzan, tak rwie co kilka sekund.
Są sytuacje, że po podłączeniu się do wzmacniacza, nic się nie przycina.
Amplituner yamaha R-N402D.
Może coś zakłóca transmisję, bluetooth to pasmo 2,4 GHz, a Wi-Fi, kuchenki mikrofalowe pracują w tym paśmie.
Spróbuj testowo wyłączyć Wi-Fi we wszystkich urządzeniach i sprawdź czy problem występuje, niestety jak mieszkasz w bloku, to nie masz wpływu na tu czy sąsiad ma router lub używa właśnie mikrofalówki.
Sprawdź czy nie ma aktualizacji firmware do amplitunera może coś poprawili, czy antena do Wi-Fi w amplitunerze jest dokręcona - często jest wspólna z bluetooth.
Antena kręcona. Wifi w domu to Mesh ot Te da. Takie kostki Nova. Mieszkam w domu jednorodzinnym.
Mecze się z tym prawie jak. Uw już 8at.
Nie można kurde zmienić kanały nadawania wifi w tym Meshu. Tylko nazwa, hasło u tyle. A, no i DNS.
To takie cykliczne, jakby zakłócało, potem chwila spokój i nów i tak w kółko.
Modele R-N402D czy R-N800A obsługują 5 GHz WI-FI? Jak z wersją Bluetooth?
JBL Partybox 310 mi nie „rwie”. Myszka od PC nie „rwie”.
Po sparowaniu komputera poprzez taki nano-odbiornik USB, jak do myszki, jest jeszcze gorzej, paruje się, ale nawet dźwięku nike ma.
Bluetooth tylko 2,4 Ghz. Ja bym zrobił domownikom „test ciszy”, odłączyłbym od zasilania i wyłączył wszystko co może mieć związek z transmisją bezprzewodową i zrobił test czy problem występuje, jeśli występuje to wiadomo gdzie jest problem, albo amplituner albo urządzenie, które parujesz. Jeśli problem nie występuje to włączasz urządzenia po kolei i sprawdzasz po włączeniu którego to się dzieje.
Znam przypadek, znajomego, który reklamował słuchawki bezprzewodowe bo przerywały transmisję, w sklepie okazało się, że słuchawki działają prawidłowo, na ich sugestię zawiózł do sklepu CD, transmiter i słuchawki. Co się okazało? Zakłócała bajerancka smartLED wkręcona w lampkę.
Są dni, że w ogóle nie przerywa nawet 2h. Możesz odłączać 100 razy i git. Podobnie z tym przerywaniem.
Inne głośniki mi nie przerywają. To co, amplituner zakłóca mi np. kuchenka, a na JBL Xtreme 3 już nie ma wpływu??
Męczę się z tym bodaj 7 lat.
Słuchawki Edifier też nie przerywają. Tylko ta Yamaha, myszka bezprzewodowa nie przerywa również. Zmieniłbym kanał nadawania WI-FI, bo nie mogę go całkiem wyłączyć za bardzo… Jednak takiej funkcji w Tenda Nova nie ma!
Tutaj podobny problem Dźwięk przerywa po bluetooth - Stereo - Forum Audio.com.pl
Wiem jak źle brzmi proponowanie zakupu zewnętrznego odbiornika BT do tego typu „wszystkomającego” amplitunera, ale może to jest jedyne wyjście.
To co wkleiłeś to typowe przerywanie BT. Miałem z nim do czynienia wielokrotnie i zawsze jednym skutecznym i trwałym rozwiązaniem było rozwiąznie sprzętowe. Zmiana nadajnika BT USB itp.
Jak byś mnie pytał, to polecam https://allegro.pl/produkt/xduoo-xq-50-pro2-czarny-odbiornik-bluetooth-5-1-aptx-hd-ldac-aac-04d1b0fa-9752-4992-a386-93d272d0cc57 AptX HD, LDAC, to brzmi bardzo dobrze. Pokuszę sie o stwierdzenie, że z tym odbiornikiem BT twój amplituner zagra lepiej niż na zintegrownym odbiorniku BT - tylko upewnij się ze zestawione połaczenie to LDAC czy AptX HD.
Spróbuj zrobić to co jest opisane w linku, który wkleił @ Bradlee, wyłącz Wi-Fi w amplitunerze i podłącz go do sieci kablem.
U mnie pomagały tylko zmiany sprzętowe. Połączenie np między laptopem a słuchawkami potrafiło działać dobrze przez dwa miesiące niezależnie od tego co ustawiałem w systemie, co włączałem i co wyłączałem i jakie inne urządzenia BT/Wifi włączyłem wyłączyłem. Mogłem ustawić wszystko wbrew zaleceniom - a i tak grało dobrze.
Nagle bez przyczyny pod rząd przez kilka dni zaczynało przerywać - niezależnie od ustawień. Ustawienia coś niby pomagały ale cieszyłem się tym jeden dwa dni i potem to samo. Czyli naprawdę nic nie pomagały.
Zmiana słuchawek albo zmiana modułu BT (na nadajnik USB za 50zł ale obsługujący nowe standardy w przeciwieństwie do tego co mialem w lapku) zawsze rozwiązywała problem.
Generalnie odbiorniki BT nawet w tak markowym sprzęcie często nie są traktowane przez producenta wystarczająco poważnie. W tym sprzęcie jest podobnie. SBC i max to AAC, Założę się że w jakieś starej wersji, nie w aktualnej BT5, która ma najmniej problemów z przerywaniem.
To samo w drogich samochodach wyższej klasy z dobrym nagłośnieniem, gdzie często wpakowany jest BT za 20zł w hurcie, który obsługuje tylko formaty niskiej jakości jak SBC czy AAC.
Generalnie stawia się na casting. Spotify, Tidal itp z dedykowną apką w ampli gdzie się logujesz swoim kontem a potem w telefonie tylko dajesz polecenie odtwarzania z apki. Twój ampli też to ma - korzystaj więc z tej opcji jeżeli używasz usług typu Spotify.
No ok. A taki r-n800a? Ma aptx HD?
Kupiłem kiedyś odbiornik Bluetooth, podłączany na RCA Cinch. Oodpiakem pod Line-1 I gra, lecz cicho, szumy jakieś, masakra.
Dodam, że słuchałem podcastu dziś na tym ampli ok. 1h po Bluetooth ze smartfona i co? Zero przycięć. xD. To jest mówię Wam, takie losowe i nieprzewidywalne.
Nie znam dalej wersji nr. Tych urządzeń dwóch.
Do strumieniowania służą protokoły UPnP, Tidal Connect, Spotify Connect oraz wspomniany AirPlay. Producent nadal nie wspiera Chromecasta, ani protokołu RAAT (Roon) — szkoda. Mamy Bluetooth, ale nadal bez wsparcia kodeków aptX HD i LDAC (jest AAC).
Generalnie jeżeli tylko możesz używaj Spotify Connect, Tidal Connect itp. Wtedy nie masz żadnej pośredniej transmisji. Dane do amplitunera trafiają prosto z serwisu streamingującego poprzez Internet.
Też mam jakiś odbiornik Bluetooth za 45zł, coś tam gra do niektórych zastosowań nawet OK.
Jednak jak chcesz fajnie słuchać muzyki, to nie ma porównania do takiego Xduoo xq 50 pro2. Możesz go spiąć po chinch (co wg mnie jest wystarczające) albo po optycznym. Jeżeli chodzi o głośność to w moim przypadku do 30% mi wystarcza.
Może nie potrzebujesz AptX HD/LDAC bo puszczasz muzykę, która ma znacznie niższą jakość. Np Spotify max co daje to AAC 320. Tak czy inaczej liczy się też użyty chip dekoder. Na tych lepszych nawet muzyka niższej jakości ma lepszą dynamikę. Wspomniany przeze mnie odbiornik ma niezłe duo, tj ES9018K2M ESS Technology + chip CS8406. Poczytaj opinie. Ludzie piszą, że ich sprzęt nagle „zaczął grać”.
Zresztą, każdy ma indywidualny odbiór. To co dla mnie jest dobre - dla jednego będzie niepotrzebnym wydatkiem a dla innego - zbyt słabym sprzętem. Zamów coś z Allegro z darmowym zwrotem Smart. Przetestuj, najwyżej oddasz jak Ci nie będzie leżało.
No ale YouTube Connect nie ma. xD
Słucham ostatnio też swoich, starych MP3.
Pewnie dlatego firmy promują Coś Connect, jednocześnie dając kiepski Bluetooth, żebyś raczej kupował usługi niż odtwarzał swoje. Z drugiej strony jak kupisz streamer za worek złota to tam często jest dobry BT, ale po co jak można mieć od Chinczyka to samo dokładnie na tych samych chipach poniżej 400zł
Co masz na myśli pisząc streamer za wirek złota i i tym z chin?
a dla przykładu masz taki sprzęt https://4hifi.pl/p402,cocktailaudio-n25amp-odtwarzacz-sieciowy-wzmacniacz.html za 5k i tam siedzi ES9018K2M czyli ten sam chip co we wklejonym przeze mnie Xduoo xq 50 pro2 (produkcji chinskiej)
No ok, ale Altusy 300 czy złącze spdif optyczne obecne?
Może to działać podobnie do tej Yamahy pojej, ok? Hmmm.
75 w? :o.