Nie mogę na Youtubie na przeglądarce Chrome ustawić rozdzielczości 4k nie ma takiej opcji maxymalne jakie się wyświetla to 1080p. A jeżeli ten sam filmik odpalę na Firefoxie to opcja 4k jest dostępna. Czy zatem Chrome nie wyświetla video w 4k czy potrzebna jest jakaś dodatkowa wtyczka??
A masz monitor 4K?
To nie ma nic do rzeczy skoro na Firefoxie ma 4K dostępne.
U mnie kilka dni temu na Google Chrome była opcja 4K, jednak już jej nie ma Jest max 1080p
Myślę, że ma to coś wspólnego z odtwarzaczem HTML5, który jest u mnie domyślnie wybierany (nie wiem dlaczego) podczas oglądania filmików na YT . Gdy 4K było dostępne to YT zmieniało odtwarzacz na Flash’owy. Dodatkowo z tego co wiem akceleracja sprzętowa video dla HTML5 i 4K działała fatalnie, lub nie działała wcale i zamiast obciążać grafikę, odtwarzacz obciążał procesor.
Rozdzielczość 4K na YT jest dostępna tylko na odtwarzaczu Flash.
jak nie ma nic do rzeczy? przecież jak nie ma monitora 4K to nie będzie mógł oglądać w tej rozdzielczości
nawet jak byś przełączył na rozdzielczość 4K na monitorze full HD to i tak różnicy nie zobaczysz będziesz widział ciągle full HD
Nie o tym jest ten temat.
U mnie też nie działa 4K na Chrome, ale mało mnie to obchodzi przy obecnym stanie rzeczy z tym formatem wyświetlania.
Może różnicy nie zobaczy ale to nie znaczy, że 4K oglądać nie może. Ja na laptopie mam ekran HDReady (720p) a jakoś mogę oglądać 1080p i 4K.
To nie jest też tak dokładnie, że na monitorze FullHD i rozdzielczości video 4K nie będzie różnicy, bo gdyby tak było to każdy by się 360p na YT zadowolił a jednak różnica pomiędzy 360p a 720p/1080p/4K jest dość znacząca. Faktycznie efekt nie będzie taki sam jak na monitorze 4K ale jednak jakieś polepszenie jakości będzie. Jakoś ktoś chce oglądać 4K i ma wystarczająco szybkie łącze i komputer by to robić to bardzo proszę. Nie zależnie czy ma się monitor FullHD czy zwykły laptopowy 720p
Różnica jakościowa będzie raczej wynikała z wyższego bitrate w filmach 4k, a nie rozdzielczości, której monitor nie wyświetli. Podobnie będzie jak porównasz obraz z oryginalnego filmu Blu-ray 1080p z bitrate na poziomie 30-40 Mbps z ripem z internetu do 5-10 Mbps.
Stary, zdaje się że właśnie dokonałeś epokowego odkrycia - im większa rozdzielczość wideo, z tym większej ilości pikseli się składa i więcej ma szczegółów. Na twoim miejscu od razu bym to opatentował
zobacz czy monitor zezwala na taka rozdzielczość i co najważniejsze masz odpowodnią kartę graficzną i sterowniki w PC
4K jest być może dopiero w trakcie testów i zastosowania tej technologii w YT. Stąd może wynikać, że raz ta opcja jest dostępna, a raz nie…
Monitor mam FULLHD ale zastanawiam się czemu na Firefoxie opcja jest dostępna a na Chromie nie na tym samym filmie.
Rożne przeglądarki odmiennie renderują strony FF wyświetla 4K, a Chrom Google nie gdyż ten format jest w trakcie testów Googla i nie jest dostępny dla zwykłych użytkowników jako aktualnie do niczego nie potrzebny - co Goolge jako właściciel przeglądarki zaimplementował w Chromie.