Youtube i Netflix na starszym TV

Witam wszystkich

Na wstępie - miałem problem z wybraniem odpowiedniego działu więc w razie potrzeby proszę o przeniesienie.

Mam ok 8 letni TV od Sony bez Smart TV.

Chciałbym stosunkowo niskim kosztem w sposób niezależny zacząć oglądać na nim przede wszystkim YouTube, Netflix, itp.

Jakie rozwiązanie polecacie? Z góry mówię, że podłączenie laptopa/innego małego kompa odpada - będzie z tego korzystała wyłącznie starsza osoba więc musi być proste w obsłudze.

Zauważyłem na rynku dwa urządzenia - Google Chromecast i Xiaomi Mi TV Box S 4K.

Które polecacie bardziej? czy może coś innego warte jest uwagi?

Pozdrawiam

Przystawka Android tv ma więcej możliwości niż Chromecast.

Wymień TV na większy.:grinning:
Jak widać oba sprzęty korzystają z Androida, to samo co Smart TV.
Różnica taka, że bawiąc się w przystawki montujesz silnik do wozu drabiniastego, a kupując (nawet używany, outletowy) smart TV masz oryginalnie wgrany soft z mniejszą liczbą ewentualnych problemów. O tym, że 8 letni TV może niezbyt długo już posłużyć i zostaniesz z niepotrzebną przystawką nie wspominam. :wink:
I nie marudź o kosztach i komplikacjach, do tego Google coś tam jako pilota korzystasz ze smartfona i nir dość , że dokupienie to koszt, to już to przerażenie w oczach babci widzę, ze z 5 calowego ekraniku na którym ledwie widzi ma kanały zmieniać… za pomocą rączek z reumatyzmem. :wink:

Co do nauczenia babci: zróbcie jej instrukcję, na kilku kartkach z rysuneczkami kolorowymi : włączenie, wyłączenie, zmiana kanału. Zakładając, ze nie ma Alzhaimera nauczy się, a w najgorszym wypadku będzie klikała zgodnie z instruukcją z kartki. :wink:

Mam zarówno Chromecast jak i MiBox S. Generalnie z tym drugim jest mniej problemów, obsługa z pilota jest wygodniejsza niż z komórki i ma większe możliwości. Do tego MiBox ma wbudowanego Chromecast, więc wybór jest dosyć prosty.

Oba urządzenia mają swoje wady i zalety. Np. ostatnio na Chromecast psuje mi się HBO Go - obraz się zatrzymuje, a dźwięk leci dalej. Z kolei na MiBox S przycina się Amazon Prime Video (mikroprzycięcia obrazu). Netflix i YouTube na obu działają bez problemu.

Tylko to będzie już drugi pilot, a jak ma jeszcze jakieś dekoder dodatkowy z kablówki, trzeci. Taki urodzaj dla osoby starszej wróży zamęt który do czego. :wink:

A co, łatwiej z komórki? Obsługa Chromecast z telefonu nawet mnie frustuje, a jestem zdecydowanie pro technologiczny.

No ja powiem tak:
Póki ten 8-letni TV chodzi, to korzystaj. Kup tego Xiaomi i będzie git. Pilot wygodniejszy, niż dotykowy ekran. Przyciski możesz namacać nie patrząc na pilota, a na smartfona trzeba patrzeć, żeby przypadkiem czegoś nie kliknąć, co dla starszej osoby może być zniechęcające.

Miałem ten sam problem (też stary Sony), kupiłem na znanym portalu przystawkę i jestem mega zadowolony.
Smart Tv Box X96 Max 4/64GB Android 9 + Klawiatura
Kwota 339 zł warta była wydania.
Pozdrawiam.

ok, dziękuję za pomoc.
Kupuję Mi boxa od Xiaomi.
Temat można zamknąć.