YouTube morduje uBlock Origin?

Jak instalowałem to jeszcze była, później pozmieniali nazewnictwo.
Nawet w ustawieniach piszę “korzystasz z kanału aktualizacji aurora”

Zwykła też ma ciemny motyw, tylko jak coś sp#@%#@%@# to jest sp%@##@%@# przez miesiąc, a betę szybko łatają.

To może czas użyć opcji odśwież profil, ten wpis można zaktualizować w about:config (przeglądarce on wisi i nic z nim nie robi - równie dobrze można wpisać kanał dobreprogramy.pl), z 3 lat temu namierzałem jak wycofali Firefox “EU” około 39 wydania.

https://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=47365&p=230059&hilit=firefox+euballot#p230059

Ma to dla mnie marginalne znaczenie co tam pisze, zleży mi tylko na w miarę szybkich aktualizacjach.

1 polubienie

Wracam z tematem, bo na AdGuardzie dzieje się to samo. AdGuard pokazuje w dzienniku coś takiego w setkach, jak nie tysiącach.

Objawy takie same, strona z filmem ładuje się naprawdę wolno i buforowanie samego filmu działa tak samo. Dodatkowo przeglądarka próbuje zabić moje kości RAM. Jakiś memory leak, czy ki diabeł?

Na dodatek:

Wybór filtrów bez znaczenia.

To się pojawia na samym początku:

Wydaje mi się, że jednak Google coś kombinuje z Youtube. Jakiej używasz przeglądarki?

Opera. Właśnie miałem problem z Gmailem, gdzie nie mógł się załadować loopując JS i wyrzucając błędy. Całkiem możliwe, że Google grzebie w swoich skryptach dla wszystkich usług.

Zrób test. Zainstaluj Firefox i do niego jakiś Adblocker według uznania i z twoimi filtrami. Do tego jeden dodatek dla youtube:

Sprawdź czy YouTube działa ci normalnie po dodaniu tego dodatku. A później pozostałe usługi Google, jak będą się zachowywać z Firefox + zainstalowany jakiś Adblocker (wg uznania z filtrami).

YouTube po prostu na siłę próbuje ładować reklamę - powodzenia w stworzeniu filtra, który zablokuje ponawianie (by filter sieciowy rzadziej był w raportach).

Znajomy dostał ten sam objaw na uBlock Origin na Firefoxie w dokładnie tym samym czasie co ja. Jednak nadal odtworzenie tego jest dość trudne, bo nie wiadomo, od czego to zależy.

I w przypadku niewyświetlenia postanawia ładować te reklamy, aż RAM powie “dość!”? Google to jednak wredne skurczybyki. :smiley:

A doinstalował dodatek dla Firefox, co podesłałem w linku (youtube classic)?

Po co jakieś wątpliwe dodatki? To nie jest rozwiązanie problemu, zwłaszcza że nie chcę żadnego Classic.

Już wyjaśniam. Jak widzisz, nowa wersja youtube działa jak działa… A ten dodatek co podałem podmienia ten nowy YouTube na ten stary, co działał normalnie. Polecam. Używałem go również, kiedy miałem Firefox.

Co jeszcze innego można zrobić, to spróbuj doinstalować kodeki audio/video. Może problemy ustaną. Mówię może, bo jest różnorodność formatów audio/video filmików na youtube.

Jeszcze można usunąć ciastka domen google / youtube.

Mi raz pomogło jak niby próbowała się ładować pełnoekranowa 5 sekundowa reklama - wideo dało radę bez czyszczenia wystartować po minucie (co mnie wkurzało).

Potem najwyżej dologować na konto pod YouTube (np. by dodawać komentarze).

Firefox + Ublock Origin z filtrami (wszystkie) + dodatkowe polish annoyances filters (chyba ich jest ze siedem) - nie stwierdzam problemu. Więc nie wiem. A mało tego UBO jest lżejszy od Adguard i zachowuje się normalnie w stosunku do duetu rozszerzeń pingwinka (Nano ADB z Nano DF).