Youtube raz wyraźny obraz i dźwięk, a raz nie


(Weronikak17) #1

Cześć Wszystkim,

mam problem z otwarzeniem filmików na youtube. Filmy wczytują się bezproblemu, ale w którymś momencie odtwarzania, obraz rozmazuje sie delikatnie, jakby wskakuje na gorszą jakość i jak również dźwięk jest zdecydowanie gorszy. Po kilku chwilach czasem minutach zmienia się wszystko na "ostre i wyraźne", jeśli oglądam coś dłuższego to takie zmiany obrazu i dźwięku występują kilkukrotnie... Macie jakąś radę na to? Brakuje mi jakiegoś programu, kodeka? nie mam pojęcia co robić, a jest to dość irytujące.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam


(manieKMP) #2

Wygląda na problemy ze streaming’iem, YT od jakiegoś czasu działa w czasie rzeczywistym jeśli chodzi o ustawianie jakości filmików (zmienia ją dynamicznie do aktualnych możliwości połączenia).

Spróbuj może wymusić jakość poprzez zmianę ustawienia, klik na zębatkę playera, znajdziesz tam opcję “Jakość”, obok będzie rozwijana lista z napisem “Automatyczna (Xp)”, gdzie X to aktualnie ustawiona rozdzielczość wideo. Inną możliwością byłby jakiś dodatek do przeglądarki, wymuszający “trzymanie się” wybranej jakości…


(MariuszListecki) #3

obstawiam flasha ale na to niema lekarstwa


(Weronikak17) #4

Po przestawieniu na lepszą jakość niestety tempo wczytwania filmu jest prawie że “wsteczne”, nie wiem czemu bo na laptopie siostry który ma gorsze parametry te same filmiki wczytują się w świetnej jakości bez żadnych problemów, natomiast mój lapek na tym samym łączu nie daje rady :/?


(Iworex Design) #5

W pierwszej kolejności przeinstaluj Adobe Flash Playera.

I pytanie: Z jakiej przeglądarki korzystasz? Czy problem występuje na innej przeglądarce?


(Weronikak17) #6

działam na operze, ale na IE wydaje mi się, że jest ok po obejrzeniu dwóch filmików, muszę to jeszcze sprawdzić. przeinstalowałam adobe, ale co ciekawe teraz woła ode mnie zainstalowanie adobe, a ściagnęłam najnowszy… Dlaczego te komputery są takie skomplikowane ;p


(manieKMP) #7

Są dwie wersje flash player, jedna na IE druga na resztę przeglądarek. Najprawdopodobniej instalator pobierałaś przy pomocy IE i dla niego został on pobrany. Na tej stronie wybierz system operacyjny z jakiego korzystasz, a z drugiej listy “Flash Player For Other Browsers”, w środkowej ramce “Oferta opcjonalna” odznacz ofertę i na koniec kliknij w “Pobierz teraz”.

Teraz po instalacji (raczej nie ma to związku z problemem) odtwórz jakieś wideo na YT, kliknij prawym przyciskiem myszy na film i z menu wybierz “Ustawienia…”, w pierwszej karcie okienka jakie się pojawi odznacz “Wyłącz przyspieszanie sprzętowe”.

Wracając do moich wniosków:

  • Czy na komputerze z problemem jest jakieś oprogramowanie zabezpieczające (antywirus, zapora, pakiet IS), który może blokować lub ograniczać połączenia z siecią?

  • Czy działa w tle jakiekolwiek oprogramowanie, mogące wpływać na prędkość połączenia (komunikatory, programy do pobierania)?

  • Czy problem występuje jeżeli tylko Twój komputer korzysta z internetu (obciążenie łącza większą ilością komputerów może być przyczyną)?

  • Komputer z problemem nie ma ustawionego ograniczenia co do prędkości przesyłu danych (np. ustawiony ogranicznik w routerze domowym)?

  • Kto jest dostawcą internetowym (np. w Orange/TP problemy z YT są “standardem”… i przeważnie wieczorami prędkości między użytkownikiem , a stroną potrafią być znacznie ograniczone).


(Weronikak17) #8

Zrobiłam tak jak napisałeś, ale niestety nic nie pomogło ;( z ciekawości zainstalowałam mozzile, ale na niej jest dokładnie tak samo…

poza tym mam standardowo avasta, gg w tle, bez znaczenia jest czy sama korzystam z łącza, czy też działają dwa komputery, ah no i dostawcą jest orange, ale na stacjonarnym filmy działają bez zarzutu…