Przypadkiem odkryłem, że można puscić sobie jakiś film z youtube i zmniejszyc go do pływającego okienka Picture in Picture i robić cos innego na telefonie
Ale… mam problem jak to uruchamiać.
youtuba i internetu uzywam tylko na przegladarce firefox, nie chcę apki youtube.
Taki efekt uzyskałem przypadkiem gdy akurat mialem włączony pelnoekranowy podcast i podłączylem telefon do laptopa - wyskoczylo wtedy okienko z pytaniem o przesył danych no i małe okienko pip z filmem
Nijak nie potrafię wywolać takiego okna pip inaczej jak przez podłączanie kabelka
Znalazłem instrukcję na YT, ale ona nie dziala. Nie ma reakcji na podwójne przesuwanie od dołu ekranu gdy film jest w trybie pelnoekranowym. Ponoć był bug w firefoxie który własnie to powodował i poprawiony zostal w wersji 138. Ja mam wersję 142.01
Mam włączone uprawnienie pip dla firefoxa… zdjecia w załączniku
To może skoro temat jest rozwiązany to się dołączę.
Nie wiem jak to zrobiłem, ale w Firefoxie na PC przypadkiem przesunąłem okno PIP poza ekran, tak że nie mogę go już złapać i teraz nie widzę obrazu. Jak mogę go przesunąć z powrotem? Czy Firefox ma gdzieś w ustawieniach zapisaną pozycje okna, aby ręcznie zmienić?
Próbowałem powtórzyć Twój wyczyn: ctrl+shift+] bo chyba o to okno biega, ale nie pozwala mi wywalić poza ekran. Ale gdzie bym nie postawił to ctrl+shift+] ponownie przywraca domyślną pozycję.
Ogólnie to: about:config
w wyszukiwanie: picture-in-picture
A tam gang ustawień, ale jakoś nie widzę aby były zapamiętane pozycje okna. Może masz starszego FF, bo mój to najnowszy.
To działa, ale okazało się, że problem jest inny. Film cały czas jest gdzieś na ekranie, ale nie widać go do czasu aż go nie ruszę np. tym co podałeś. Niestety jak zmienię film to problem się powtarza. To jest chyba spowodowane tym, że niektóre rzeczy w Firefoxie 135 nie działają poprawnie z Windowsem 7, bo na oficjalnym ostatnim Firefoxie 115 jest dobrze. Wgram nowszą wersję przeglądarki i zobaczę jak jest.
Ustaw left i top na małe dodatnie wartości (np. "100"), zapisz plik i uruchom Firefoksa.
3) Twardy reset rozmieszczeń (gdy wpisu nie ma lub jest uszkodzony)
Zamknij Firefoksa, przemianujxulstore.json na xulstore.json.bak. Firefox odtworzy go z domyślnymi wartościami (stracisz tylko zapamiętane pozycje/rozmiary okien UI).
Q: Możliwe że problem jest spowodowany tym, że system to Windows 7?
A:
Krótko: tak — na Windows 7 łatwiej „zgubić” okno poza ekranem (zwłaszcza po zmianie układu monitorów czy bez Aero). To nie jest błąd Firefoksa jako takiego, raczej sposób, w jaki Win7 pamięta współrzędne okien.
Oto co zwykle działa na Win7:
1) Wyciągnij okno klawiaturą
Aktywuj PiP (Alt+Tab aż miniaturka PiP będzie zaznaczona).
Naciśnij Alt + Spacja, potem M (Move/Przenieś).
Dotknij strzałkę (np. ←), nie puszczając myszy przesuń ją — okno „przyklei się” do kursora. Zatwierdź Enter.
Win + ← / → – przyciąga do krawędzi ekranu (często ściąga z „niewidki”).
Win + Shift + ← / → – przerzuca okno na inny monitor.
3) Menu paska zadań (stare, „klasyczne”)
Jeśli PiP ma przycisk na pasku: Shift + PPM na tym przycisku → Move/Przenieś → strzałka → przeciągnij myszą → Enter.
4) Wymuszenie przetasowania okien przez system
PPM na pustym pasku zadań → Kaskaduj okna albo Pokaż okna sąsiadująco — często ściąga z poza ekranu.
Tymczasowo wyłącz drugi monitor: Panel sterowania → Ekran → Rozdzielczość ekranu → „Wyświetlaj pulpit tylko na 1” → Zastosuj → potem przywróć. Windows przeniesie okna na główny ekran.
5) Reset pozycji PiP w profilu Firefoksa (pewniak)
Zamknij Firefoksa.
Otwórz folder profilu: Start → uruchom %APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles → wejdź do folderu z końcówką .default-release (lub podobną).
Zrób kopię xulstore.json.
Otwórz xulstore.json w Notatniku i znajdź wpis z picture-in-picture. Ustaw małe wartości, np. "left":"100","top":"100", zapisz.
Jeśli nie chcesz edytować: po prostu zmień nazwę pliku na xulstore.json.bak. Firefox odtworzy go z domyślnymi ustawieniami (stracisz jedynie zapamiętane pozycje/rozmiary elementów UI).