Na jednym z komputerów mam xp i na yt pokazało mi, że wkrótce yt przestanie obsługiwać przegladarkę. Czy jeśli zmienię na win 7 to da się tam uaktualnić do jakiejś obsługiwalnej wersji? bo 7 też już nie ma wsparcia, a 8 i 10 już na ten komputer nie wejdą.
Tak. Ponieważ na 7 przeglądarki będą jeszcze wspierane przez kilkanaście miesięcy.
brak Wsparcia to takie magiczne słowo. a co dokładnie za tym idzie.
To ze system nie będzie wpierany nie znaczy że będzie odrazu nie do użytku.
Większościowy rzeczy nadal będzie działała… ale nie będzie usprawniana.
Konsekwencje jakie mogą iść z czasem to takie że cześć, a nawet większość programów z biegiem czasu mogą przestać działać lub większe/drobne błędy nie będą rozpatrywane, naprawiane pod tą platformę/system. Ale to kwestia indywidualna każdego producenta z osobna. W każdym razie główny producent samego systemu już nie będzie go naprawiał czyli Microsoft.
I albo będziesz musiał szukać innego programu który powiedzmy nie będzie miał problemów zdaną funkcją, błędem albo go akceptować mimo woli i dalej z nim żyć.
z braku wparcia bardziej martwił bym się zabezpieczeniem systemu. Bo wiadomo że system najlepiej jak jest zabezpieczony od środka usprawnieniami /łataniem dziur… a nie ciągłym doinstalowaniem 3-go oprogramowania ale i z czasem dodatkowe oprogramowanie przestanie być wspierana pod ten system. I będzie problem z coraz to bardziej narastającym ryzykiem/podatnością na infekcje.
A ja tam nie będę płakać po YT.
Na pewno znajdą sie jakieś inne przeglądarki które pomimo braku wsparcia bedą działały albo jeszcze przez jakiś czas będą wspierane.
Podobnie jak z windowsem XP od wiele dłuższego czasu nie jest wspierany a dopiero z roku czy 2 lata temu cześć producentów antywirusowych dopiero wycofało sie ze wsparcia
A cóż to za magiczny wynalazek że win7 wejdzie a dycha już nie?
Pierwsze dychy już nie mają wsparcia i woguliście aktualizacji, chyba że przejdzie się na najnowsze wersje W 10.
Skąd pomysł że to ma być jakaś wczesna dycha?
Jak komputer ciągnie win7 to dychę tym bardziej.
Jest licencja na win7 to przesiadka na dychę jest darmowa.
Skoro komputer ma słabe parametry i używasz do mało wyspecjalizowanych zadań jak oglądanie YT to zainstaluj sobie np. MX Linux z lekkim środowiskiem graficznym XFCE. (zamiast kombinować)
https://mxlinux.org/download-links/
Może w VLC czy SMPlayer oglądaj.
Oczywiście problem będzie ze zdobyciem URL wideo jak nie zaindeksował się w wyszukiwarce Google.
Do tego, gdy klika się na filmie, to z PPM można skopiować drugi url wideo, który bynajmniej nie jest jak pierwszy.
Ja właśnie te drugie url kopiuje masowo do notatnika, potem program masowo mi je pobiera.
Trzeba sobie radzić i zacierać ręce
Gorzej jak zrobią przymusowe przekierowanie na stronę z komunikatem błędu i wyłączą profile / wyszukiwarkę YouTube.