Bingo Mam nadzieję, że nie szukałeś przez Google grafikę Twoja kolej
W Google grafika nie, w samych Google tak - wklepałem lmkonfig aby potwierdzić moje przypuszczenie. Okazało się, że inaczej się pisze. ;). A to zupełny przypadek, że to wiedziałem, bo nie są to moje klimaty. Znajomy kiedyś mi pokazywał na laptopie jak to działa i jak wpina do auta i coś tam zapamiętałem, tyle że pewny nie byłem.
Swój screen wkleję trochę później.
No to dochodzi nowa zasada… Jak ktoś nie wklei w ciągu 24h, to może wkleić dowolna osoba
No dobra, dość trudne będzie, najwyżej (jeśli nie będzie odpowiedzi) zmienię.
Co to za program? Chodzi o pełną nazwę.
No dobra, nie ma odpowiedzi (czyżby dlatego, że i w Google też ciężko coś na jego temat znaleźć?) - to wyjaśniam - to screen z dość starego programu EWIDENT-P.
W związku z tym zadaję drugą zagadkę. Łatwiejszą.
Heh… kojarzyło mi się z Probit (też zestaw magazynowo-płacowo-kadrowy). Screen następny to od Docenta z Diody?
No pisałem, że łatwiejsza. Oczywiście.
Miałem kilka pomysłów, ale równie trudnych co poprzedni mój screen, więc uznałem, że to bez sensu jak nikt nie zgadnie. I dlatego dałem z konkursu.
Norton Disc Doctor?
blisko
No pamiętam go, bo sam go używałem do defragmentacji dysku (wieeeele lat temu).
A to dokładnie to chyba test powierzchni (speed disk).
Ta, to dokładnie był NortonDisk Doctor.
Za trudne - niedobrze, bo nikt nie odgaduje. Za łatwe też nie, bo co to za zabawa.
No to średnie (tak mi się wydaje). Wbrew pozorom, jeśli ktoś wie co to za screen, to mniej więcej wie co to za program i odpowie bez problemu.
Pytanie: na jakim komputerze (nazwa) i w którym roku (mniej więcej) to było robione:
Jak nie ma nic w Google grafika, to problem? Tak myślałem…
To co, mała podpowiedź?
"I człowiek stworzył"
PS. odpowiedź na pytanie “w którym roku (mniej więcej) to było robione” może być dość zaskakująca…
Nie bez powodu w 2014 umarł podobny wątek przez nową funkcje Google.
Dlatego ja swoje screeny robiłem sam, do tego sprawdziłem, czy Google się połapie co to jest.
I podczas prób połapał się kilkukrotnie, dlatego tamtych screenów tu nie ma.
Szkoda tylko, że jak Google nie podaje wyników, to na forum takowych też nie ma…
Bo co to za zabawa, gdy wystarczy sprawdzić w Google.
Jak działa wyszukiwanie grafik? Jak zrobić zrzut ekranu, trochę przyciąć też znajdzie?
Często znajduje w “obrazach podobnych”. I to wystarczy.
Ale teraz ostatnia zagadka ma już podpowiedź (choć wcale nie bezpośrednią!!), Google też pomogą i odpowiedź jest do znalezienia.
Początek lat 80-tych, Spectrum, albo jakiś klon? VU-3D?
Nie, ZX Spectrum nie miał takich możliwości. Na ZX Spectrum można było uzyskać obraz w rozdzielczości 192x256 px przy 8 kolorach, choć w sumie 15, bo każdy z 8 (oprócz czarnego) można było wyświetlać jaśniej i ciemniej. A kolory były przypisywane tylko poszczególnym blokom 8 × 8 px.
Kolory ZX Spectrum:
A to jest przykładowa grafika z ZX Spectrum: