Szukam w miarę intuicyjnych i praktycznych rozwiązań do szybkiego znajdywania danego stylu , klasy na stronie oraz jej edycji w kodzie.
Nie mam na myśli własnego szablonu stworzonego od podstaw tylko edycji istniejących. Wiem że istnieje w chromie oraz w firefoksie narzędzie dla programistów ale nie potrafię w nich zawsze znaleźć odpowiedniej klasy/szablonu który dokładnie mam edytować.
Czasami metodą prób i błędów szukam jakiegoś butona , szukam szukam i wyszukać nie mogę…
Znacie jakieś dedykowane wtyczki do przeglądarki lub coś takiego co może być pomocne (może coś z tym licznych edytorów online )?
a może wystarczy tak naprawdę jakiś solidny poradnik jak korzystać z wbudowanego narzędzia w przeglądarce? Niby jest tam wszystko ale jakoś nie zawsze się odnajduje co i jak …
klasy regularnie są nadpisywane w wielu miejscach, więc zostaje sprawdenie przez narzędzia deweloperskie który wpis CSS ma ostateczne zdanie o wyglądzie elementu
CSS to często tylko element wynikowy SASS / LESS więc edycja pliku CSS spowoduje utratę zmian przy najbliższej rekompilacji ww. plików
CSS często jest minimalizowany (tak się tłumaczy minifying?) z wielu plików CSS, dla szybszego ładowania
CSS często pochodzi z zasobu zaciągniętego z CDN albo spoza serwera
Więc zostaje Ci badanie elementu i sprawdzanie który styl ostatecznie zwycięża
o dzięki sprawdzę przetestuje, a są może jakieś narzędzia - no nie wiem - offline ? - w stylu że ściągam cały styl ze strony i jakieś narzędzie to analizuje ?
Przecież jak klikasz ctrl+s to zapisują Ci się css-y na dysku, chyba że coś się zmieniło
A nawet jeżeli nie to narzędzia developerskie mają zakładkę Sources: