Jak w temacie, takie luźne pytanie z jakiego oprogramowania korzystacie i jakieś „bardziej zaawansowane” (ustawienia hasła do logowania to powiedzmy standard i nie trzeba mówić, ale lista dozwolonych dozwolonych aplikacji do uruchomienia - spoko) ustawienia z jakich korzystacie? Pytam na zasadzie ciekawości, porównania doświadczeń, a może czegoś ciekawego się dowiem.
-
System
Może tak, nie zawsze jest to koniecznie, najnowszy, najbardziej aktualny itd., ale Windows, może być „kilka” numerków wstecz (bez przesady z tą ilością). + Linux, okolice debiana. -
„Akcesoria”
7-zip - legalne (podstawowe kryterium, generalnie jak ktoś coś proponuje „kombinowanego” lub taki daje „prezent” mi to dostaje po łbie) i darmowe (konkretniej legalne w użytkowaniu darmowym), a nic więcej nie potrzebuje, a ma dużo funkcji.
A czasem jakąś chmurę wykorzystam. Ale to różnie.
Oczywiście jak zajdzie potrzeba to te wszelkie JAVY, CCEnhancer (to generalnie zawsze jak korzystam z ccleanera) i inne takie dodatki. -
Bezpieczeństwo
Tutaj się zmienia co jakiś czas, kiedyś był Norton, ale jakiś czas temu zmieniłem i dodaje co jakiś czas dodatkowy program lub linie obrony (a przynajmniej się staram) ale to się zmienia. Zwłaszcza w myśl starego powiedzenia, że bezpieczeństwo to proces. -
Pakiety biurowe - MS Office + LibreOffice
Tak się złożyło, ze mam legalnego office, jakoś tanio, to używam, zwłaszcza, że w wersji z Accesem, Outlookiem (chociaż tak jak kiedyś go uwielbiałem i nie mogłem się bez niego obejść, tak teraz tylko webclient) …, Co do Libre to tak, jak z systemem - staram się po prostu przestawić. -
Biurowe - Pozostałe
PDFCreator, bo darmowy i nie każdy soft ma obsługę PDF, bez architekta (czy jak się nazywał ten dodatek).
STDU/Sumatra/ew. jakieś tego typu dodatki. Do STDU mam o tyle sentyment, że jest śmiesznie mały, wręcz dyskietkowy (po instalacji), trudno znaleźć format, którego nie otwiera, prosty i schludny. JEdynie to ma kłopoty (jak zresztą wiele programów) z tymi wszelkimi „potworkami” - podwersjami PDF`a, jakie są generowane z programów kadrowych itd. w tworzeniu PIT-11 (standard PDF, ma swoje wersje, i jest np.PDF/A/X/… i nie każda przeglądarka, może poza tą od Adobe odczytuje te PDF’y).
Swoją drogą jest jakiś dobry darmowy OCR?
-
Internet - przeglądarki
Firefox i Chrome jako zapas. Kwestia przyzwyczajeń, do tego kilka rozszerzeń typu ublock, pobierania z youtube.
Aktualnie popularne komunikatory. -
Multimedia
VLC - odtwarzacz
nagrywanie płyt - astroburn
Szukam czegoś do zarządzania (tworzenie, edycja) ISO.
Virtual CloneDrive, do „otwierania” iso -
Pozostałe
Wiadomo, trochę gier. CCleaner, co jakiś czas kupię sobie kurs na udemy, więc wpadnie np. środowisko programistyczne, ostatnio Python.