Z mojego kompa rozsyłany jest spam?! Pomocy: jak TO wyrzucić

Witam

Proszę o pomoc, bo ostatnio mój operator internetowy zgłosił mi, że z mojego kompa rozsyłany jest spam. Chyba coś się zagnieździło a ja nie potrafię tego znaleźć. Od jakiegoś czasu otrzymuję pocztą jakieś dziwne maile, których nigdy nie otwierałam i od razu wyrzucałam. Jeszcze niedawno używałam nortona antywirusa. Teraz mam avast. Ani poprzedni ani ten ten aktualnie zainstalowany program antywirusowy nic nie znajdują.

Proszę o jakieś sugestie. Tylko proszę jak krowie na miedzy, bo jestem księgową i na podatkach się znam, ale na komputerach to już mocno średnio, czyli totalna amatorszczyzna.

Pozdrawiam

gaba na początek przeczytaj ten temat http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=36654 i wklej loga

Wklejam loga (mam nadzieję, że nic nie spartoliłam, ale naprawdę się starałam robić wszystko zgodnie ze wskazówkami):

tego nie znam co to za program?

to pakiet programów księgowych / kasowych

To jest klucz do wprowadzania kodu aktywacyjnego programu ksiegowego Symfonia

gaba nic nie iwdać, daj log z Silenta oraz użyj skanerów online - Skanery do wyboru

Log z Silenta

Log jest ucięty. Poczekaj aż program skończy go robić. Poinforumje wtedy odpowiednim komunikatem i dopiero wtedy wklej go na forum.

Wydaje mi się, że coś jednak musi w moim kompie “siedzieć”, bo juz dwa razy miałam komunikat od dostawcy internetowego, że z mojego kompa rozsyłany jest spam szkodliwy dla innych użytkowników. Pierwszy raz było to ponad miesiąc temu. Potem był przez miesiac spokój i wczoraj znów miałam czasowo zablokowany dostęp do netu z komunikatem ostrzegającym.

Jedynymi niepokojącymi sygnałami poza tym, to były te dziwne maile w j. angielskim. Raz dziennie przychodził co najmniej jeden. Wszystkich adresatów blokowałam i usuwałam maile. Myślę, że to może mieć związek z moim problemem, bo pierwsze ostrzeżenie przyszlo w tym samym czasie, gdy pojawiłay się te dziwne maile. A potem moi znajomi, którym wysyłałam pocztę też zaczęli otzrzymywać podobne dziwne maile. Jedna osoba, która ma zainstalowany avast mówiła mi, że otrzymywała komunikat, że moja poczta jest zainfekowana. Dlaczego więc “mój” avast nic nie znajduje

Złączono Posta : 28.06.2006 (Sro) 10:45

Muszę jeszcze raz zainstalować Silenta, bo pojawia mi się komunikat z błędem. Pewnie dlatego ucina

Podaj go tutaj :wink:

Nic nie widać w log-u.

Scan EWIDO po update :wink:

Zeskanowałam i ewido wyrzucił 62 zainfekowane pliki: 1 typu adware a reszta trecking. Mam nadzieję, że to koniec moich kłopotów.

Wielkie dzięki! Gdybyście kiedyś potrzebowali porady ws podatków służę pomocą.

Pozdro