Witam. Poszukuję programu, który ściąga film i konwertuje na mp3. Proszę o pomoc.
Google się zacięło?
Dzięki, ale te programy tylko konwertują na MP3, ale chcę żeby też ściągały filmy.
Próbujesz zaorać budżetowy SSD klatkami filmów?
Można spróbować skonfigurować sobie youtube-dl
by pobrał film z dźwiękiem w „MP4” i opcjonalnie równocześnie sam dźwięk w „MP3” (w gestii Google czy będzie miał plik by nie odpalił się FFmpeg
) (dwa pobierania będą wymagać otwarcia 2 konsol/terminali lub GUI, co zrobi to podobnie z ukrytymi procesami).
Program Free YouTube Download Premium daje radę.
Ja jednak wolę
a dokładniej, to inną wersję, yt-dlp
W konsoli wpisuję odpowiednie polecenie i… tyle. Po kilku chwilach mam na dysku albo sam mp3 z filmu, albo sam film. Nic nie stoi na przeszkodzie mieć jedno i drugie.
Pobieranie filmu jest banalnie proste, wpisujemy:
yt-dlp Link-do-filmu
Czasem nie potrzebujemy najwyższej jakości filmu i wtedy wyświetlamy listę dostępnych formatów (dopisując parametr -F
):
yt-dlp -F Link-do-filmu
Po lewej stronie mamy liczby odpowiadające poszczególnym formatom, a po prawej stronie ich opisy. Aby pobrać któryś z nich, wpisujemy -f
, a potem liczbę odpowiadającą danej wersji. Na przykład:
yt-dlp -f 242 Link-do-filmu
Aby pobrać mp3 z filmu wpisujemy:
yt-dlp -x --audio-format mp3 --audio-quality 5 Link-do-filmu
gdzie cyfra 5
oznacza jakość mp3. Cyfra 0
- najlepsza - liczba 10
najgorsza.
Mój pierwszy wybór to yt-dlp
ale podany powyżej Media Downloader też może się przydać, jest to GUI które odpala yt-dlp
.
Dla przypomnienia najprostsza metoda na instalację i aktualizację yt-dlp
to uruchomienie wiersza poleceń cmd.exe
a następnie:
winget install yt-dlp
W sumie Media Downloader też tak można zainstalować
winget install "media downloader"
Tak ma być - używam tego od kilku lat i jest wporzo - nie musi być na dysku systemowym.
Media Downloader zawiera wszystko co potrzebne do pobierania, konwersji a dodatkowo napisany jest w Python i Qt - dobra multiplatformowość kosztem objętości.
-
ffmpeg, czyli doskonały, wywoływany przez
yt-dlp
projekt, który odpowiedzialny jest za przeróżne konwersje, łączenia audio z video itp (często dziwięk i obraz są osobnymi strumieniami a my chcemy mieć wynikowo jeden plik mp4) - ponad 100MB - okienka
Qt
(w Linux byłyby wykorzystywane systemowe) - interpreter
Python
- takie czasy, że pisze się w Python, który nie jest językiem kompilowanym - binarki inne niż
yt-dlp
… z tym że u mnie to wszystko zaraz po pobraniu zajmuje 250 MB a nie pod 500. Przejrzyj sobie co tam masz po katalogach. Może w trakcie dłuższego użytkowania dociągane są jeszcze inne zależności albo jakieś filmy zostały pobrane do katalogu media downloadera? (to wersja portable to możliwe)
Właśnie dziwna sytuacja, ponieważ mam jakby zdublowany katalog.
W głównym jest to.
A w katalogu lokal i update to
Pobiorę go jeszcze raz, bo coś się chyba zdublowało niepotrzebnie.
OK pobrałem od nowa i ma pusty katalog local i ma teraz 250 MB, więc tak jak ma być.
Widocznie jakieś update coś zdublowało.
Windows przy uruchomieniu pytał, czy uruchomić program, miał jakieś „ale”, jednak pobralem go z tego linku więc jest chyba czysty.
https://github.com/mhogomchungu/media-downloader/releases/tag/5.2.0
+/-250, czyli tak jak trzeba.
A w katalogu lokal i update to
Najwyraźniej tak działa update, że przenosi starszą wersję do osobnego folderu a potem pobiera nowszą. Albo kiedyś tak działało? Trudno powiedzieć, pewnie możesz oczekiwać za jakiś czas tego samego.
Co do ostrzeżeń, Windows i MacOS wymagają podpisów, autor rozwija program na Linux i nie za bardzo go to interesuje. Tu się wypowiedział
Ja właśnie korzystam pod linuksem, wersji dla Windows nawet nie włączałem, ale wiem, że jest, dlatego podałem. Zajmuje ok. 11MB po zainstalowaniu, w tym 6.6 dane programu, 3.0 dane usera, 1.3 pamięć podręczna.
Linux ma takie rzeczy lepiej zorganizowane. Pewnie instalujesz MD z systemowego managera pakietów, a on jest świadomy pakietów, które w systemie już są i nie ma potrzeby ich duplikować. W Windows, żeby mieć pewność że zadziała, to trzeba obudować aplikację wszystkim czego potrzebuje… zwłaszcza gdy nie używasz narzędzi typowo ze stajni MS