Za ciemne filmy


(Macio117) #1

Witam,

Co mam zrobić, jak filmy sa za ciemne :?:

Podejżewam, że kodeki się gryzą, to co mam zrobić :?:


(Elliannia) #2

W jakim programie odtwarzasz?

Chyba subedit ma opcje rozjasniania ekranu, moze sproboj tak?


(model12) #3

Witam! Allplayer ma też opcje rozjaśniania filmów.


(Zvhirek) #4

Zwiększyć jasność ekranu , ewentualnie kontrast 8)


(el polaco) #5

Jakie kodeki masz wgrane??


(Macio117) #6

Rozjaśnianie, to nie jest rozwiązanie, poprostu chce, aby prawidłowo wyświetlało...

Jeżeli chodzi o kodeki, to mam zainstalowane K-lite Codec Pack 3, ale allplayer "mówił", że nie ma danych kodeków potrzebnych dla jakiegoś tam filmu...

Potem skorzystałem z update kodeków przez program allplayer...

Pech chciał, że film choć odtwarzałem to i za ciemny był...

Dodam, iż na innym komputerze, nie było takich problemów.


(Maciaswawa) #7

A instalowałes aktualizacje wykrywającą nieoryginalne kopie windows??


(Mayonez90) #8

nie rozumieć....:stuck_out_tongue:

a co do kodeków to polecam również http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=301&t=36


(Malydragon) #9

spróbuj odtworzyć film za pomocą Best Player, zainstaluj sobie najnowszy Divix,

taki spory codek to również XP Codec Pack


(Macio117) #10

No, ale jest może jakiś program, który sam wszystkie kodeki wywali, abym mógł na nowo zainstalować :?:


(fiesta) #11

Nie ma, polecam lekturę tego wątku:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... sc&start=0

Twój przypadek jest kolejnum dowodem na to jakie "korzyści" przynosi instalowanie paczek kodeków :!: :!: :!:

http://strony.aster.pl/dejotpe/ffdskonf ... st_ffdshow

Przeczytaj cały ten artykuł i zastosuj się do porad w nim zawartych.

BTW jeśeli program został skompresowany do avi przez "fachowca" żadne rozjaśnianie w opcjach kodeków nic nie pomoże :!:


(Placio74) #12

A sprawdź (i ewentualnie skoryguj) ustawienia nakładki wideo i ustawienia kolorów (dla nakładki i wideo pełnoekranowego) w konfiguracji sterownika karty graficznej...

Jaki jest obraz przy odtwarzaniu w VLC media player?

Jaki jest obraz po otworzeniu pliku wideo w VirtualDub?

Jaki jest obraz w Media Player Classic, przy wybranym trybie nakładki VMR7 (renderless) lub VMR9 (renderless)?


(Macius1617) #13

Może masz złe sterowniki?


(Macio117) #14

A jak to sprawdzić :?:


(Placio74) #15

View > Options... > Playback > Output > DirectShow Video

mpcvmr9hb3.th.jpg

W sumie chodzi po prostu o sprawdzenie czy winne są ustawienia nakładki wideo w konfiguracji starownika karty graficznej - przy podanym ustawieniu nie powinny mieć wpływu na obraz w MPC (podobnie w Zoom Player, BSplayer, GOM Player, KMPlayer).


(Macio117) #16

137.gif

137.gif

137.gif

137.gif

e10e9d97b953a2a9m.jpg

137.gif

b63eb015edf11aacm.jpg

W tym zdjęciu, widać, że jest ciemno, i to bardzo :frowning:

0cffd2b87cfbe623m.jpg

Obraz tu wyglądał trochę jaśniej :slight_smile:

e993bce472cc74a6m.jpg

Po przewijaniu czasami wyskakuja takie o to klatki :o

b6ccc8e0cc5bfb8dm.jpg

Kompletnie ciemno jest :frowning:

b71d0f933765d384m.jpg

Tu już jest trochę lepiej :slight_smile:

141.gif

Ps

Ten sam filmik, u brata na notebooku, wyświetlało wyśmienicie, czyli było odpowiednio jasno itp. :smiley:


(Placio74) #17

Czy problem dotyczy tylko WMV (różnych), czy może wszystkich plików wideo (AVI, MPG, ...)?

Sprawdź w GSpot przez jakie filtry obsługiwane jest WMV.

Proposed Codec Solutions and Tests > MS A/V > 1

gspotwmvii4.th.jpg

Którą masz zainstalowaną wersję Windows Media Player i czy aktualizowałeś filtry/kodeki Windows Media?

Sprawdź co będzie jeśli w WMP zmienisz tryb przyspieszania wideo.

Narzędzia Opcje... Wydajność Przyspieszanie wideo Zaawansowane__Użyj trybu wysokiej jakości zamiast Użyj nakładek

wmpvmrbl4.th.jpg

Ewentualnie możesz jeszcze włączyć obsługę WMV w ffdshow i sprawdzić czy będzie lepiej, czy gorzej...


(Macio117) #18

Nie mam mozliwości, sprawdzić tego 216.gif

Ale dodam, że niektóre wmv, dobrze wyświetla, a nie które tez nie...

A wszystkie są prawidłowo nagrane, i w innym kompie jest ok :shock:

Zobacz foto:

927c684d865526f2m.jpg

Mam Windows Media Player, a czy aktualizowałem :?: Nie wiem, chyba tak...

To samo...

Jak usunełem k-lite codec pack full, i mysliałem, że nie mam żadnych kodeków, to filmy nadal były odtwarzane :shock:

Dodatkowo, wcześniej aktualizowałem kodeki programem allplayer 3.

Ale jak :?:


(Placio74) #19

Filtry i kodeki Windows Media Microsoftu są już razem z systemem (WinXP) - dodatkowo mogą być zaktualizowane poprzez instalację nowszej wersji WMP albo WME oraz mechanizm automatycznych aktualizacji.

W K-Lite nie ma filtrów/kodeków Windows Media.

Przy instalacji/deinstalacji K-Lite nie są usuwane wszystkie filtry/kodeki.

ALLplayer nie będzie (raczej) aktualizował czegoś co już jest w systemie.

Konfiguracja dekodera wideo (ffdshow video decoder configuration) > Kodeki

Jest między innymi obsługa WMV1/7, WMV2/8, WMV3/9, WVC1, ...

Zmieniamy disabled na libavcodec lub ewentualnie wmv9.

Nie zaszkodzi spróbować - zawsze możesz wyłączyć obsługę WMV w ffdshow.


(Macio117) #20

Niestety to samo :frowning:

Wcześniej na allplayer 3, w jednym filmiku tylko 1 kratka(u góry, po lewej), była wyświetlana, a teraz przynajmniej cały film :?

Co więcej raz udało mi się odtwarzać prawidłowo, ale po kilkugodzinach jednak to samo było(ale to było wcześniej, gdzieś ze tydzień temu) :shock: