Za duża temperatura procesora, komputer sam się wyłącza


(Sosiumasta) #1

Witam serdecznie!

Postanowiłem wyczyścić wiatraczki i radiatory w moim pececie. Po złożeniu wszystkiego do kupy okazało się, że PC sam się wyłącza po wyświetleniu ekranu startowego Win XP. Przeczytałem, że to prawdopodobnie z powodu wyschniętej pasty między procesorem a radiatorem. Kupiłem tego samego dnia pastę przewodzącą ciepło"Manhattan". Usunąłem alkoholem starą warstwę pasty, rozsmarowałem cienką (ale nieprzezroczystą) warstwę nowej na radiatorze, a następnie podobnie z procesorem. Poskładałem wszystko znowu, włączyłem komputer i wszystko było ok. Do czasu, jak włączyłem gierkę (zasobożerne GTA:SA). Po 3 minutach komp sam się wyłączył. Zostawiłem go więc na 2 godzinki, żeby odpoczął. Włączyłem ponownie i na razie działa ok. 2,5 h.

Jedynym mankamentem jest tylko temperatura procesora , która wynosi ok.70 - 80 stopni C .Obawiam się, że przy następnym włączeniu gry komp padnie znowu.

Mój sprzęt i oprogramowanie: (Everest HE 2.20)

Microsoft Windows XP Professional Service Pack 3

Płyta główna:

Procesor - DualCore Intel Pentium D 820, 2800 MHz (14 x 200)

Nazwa płyty głównej - Gigabyte GA-8I945GMF

Mikroukład płyty głównej - Intel Lakeport-G i945G

Pamięć fizyczna - 1536 MB (DDR2 SDRAM)

Typ BIOS'u - Award Modular (09/26/05)

Karta graficzna - NVIDIA GeForce 7900 GT/GTO (256 MB)

Karta dźwiękowa - Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller

Napięcia w Everest

Napięcie rdzenia procesora - 1.30 V

+3.3 V - 3.36 V

+12 V - 12.10 V

DIMM - 1.81 V

Debug Info G - 42 6A FF

Debug Info T - 38 254 69

Debug Info V - 51 71 D4 FF BD 77 93 (77)

Napięcia w HWMonitor

CPU CORE - 1.30V

VIN1 - 1.81V

+3.3V - 3.36V

+12V - 12.03V

-12V - -11,39V

-5V - -10,82V

Teraz, gdy nie gram w żadną grę temperatury wynoszą kolejno:

SpeedFan:

GPU - 57C

Temp1 - 38C

Temp2 - (-2C) ? :wink:

Temp3 - 75C

HD0 - 51C

Core - 57C

Ambient - 0C

Everest

Procesor - 75C

HWMonitor

TMPIN0 - 38C stała temp

TMPIN1 - -1C stała temp

TMPIN2 - 67C (wahania 65C - 78C)

temp. karty graf. - 57C stała temp

Po włączeniu skanowania Avastem temperatura podniosła się odpowiednio:

SpeedFan: Temp3 - 81C

Everest Procesor - 82C

HWMonitor TMPIN2 - 83C

Po wyłączeniu skanowania temp spada do poprzednich wartości.

Po włączeniu gry będzie pewnie jeszcze gorzej :frowning:

Co możecie poradzić na ten problem, Drodzy Forumowicze?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc! :slight_smile:


(Jaromir Zurawski) #2

Wiatrak na procesorze się kręci?

Kupiłeś lipną pastę - zainwestuj w "Arctic Silver 5".

Jak to nie pomoże to pozostaje Ci kupienie nowego chłodzenia :slight_smile:


(tomson66) #3

Witaj.

Moim zdaniem dałeś zbyt grubą warstwę pasty. Smarujesz tylko procesor, radiator zostaw w spokoju. Daj na procesor pasty wielkości ziarnka ryżu i rozsmaruj np. starą kartą telefoniczną jakbyś szpachlował. Ma być bardzo cienko.


(Sosiumasta) #4

Witam!

No wiadomo, że wiatraczek się kręci. Coś takiego bym raczej zauważył.

Pasty na procesorze było naprawdę mało.

Posmarowałem pastą jeszcze między radiatorem a rdzeniem mostku północnego.

I wszystko teraz chodzi super, temperatura procesora wynosi 45 - 52 C (w SpeedFanie, Evereście, i HWMonitorze)!

Pozdrawiam i dzięki za pomoc!