Dostałem głośniki creative t6100 ale zauważyłem ze bass w tych głośnikach jest zdecydowanie za duży. Zmniejszyłem głośność subwoofera ale nie dość że to niewiele dało, to jeszcze wyciszyło też centralny. Jest jakaś opcja żeby jeszcze bardziej przykręcić subwoofer lub go całkowicie wyłączyć? Pokrętęłko od bassu na subwooferze jest na minimum.
A jakie masz ustawienia głośności systemowej? Nie dawaj więcej niż 50-60%, wtedy tuba strasznie charczy (przynajmniej u mnie ). W moim przypadku najlepiej się sprawdza pozostawienie domyślnego poziomu głośności.
możesz zmienić ustawienia equalizera(niskie na doł) w odtwarzaczu
Głośniki tej firmy tak mają. Pozostaje tylko ustawić w opcjach karty dźwiękowej.
No w systemie to ja zawsze na maksa mam ustawione, czyli to źle?
A gdzie te opcje są?
Noo jak masz na maksa to źle Tzn. jak się ma zwykłe głośniki to tam rybka, ale zauważyłem u siebie i u kuzyna, który ma głośniki 5.1 że trzeba z systemowej głośności mocno zjechać bo nic innego nie słychać, tylko charczenie subwoofera. Spróbuj dać troszkę mniej niż połowę i zobacz efekt (no i daj nam znać czy to pomogło
)
No niby jest lepiej jest ale tylko troszeczkę, lepiej jest jak wyciszę Subwoofer w konfiguracji realtek ale też mi centralny wycisza. Wie ktoś jak to można zrobić żeby tylko subwoofer mi wyciszało ewentualnie całkiem wyłączyło.
może spróbuj zatkać otwór bass reflex, to nie powinien tak łoić…
tak trudno w jakimś odtwarzaczu np. w Winampie znaleźć equalizer i zmniejszyć niskie tony(otwierasz mikser i suwaki po lewej stronie na dół)? Efekt będzie o wiele lepszy niż idiotyczny pomysł z zatykaniem otworów!
ale on nie może znaleźć tych opcji…
czemu zaraz idiotyczny, w większości przypadków daje
ciekawe rezultaty…
tak więc weź jakąś starą podkoszulkę i zatkaj gębę dziadowi
hehe
nie wiem nie ukrywam że nie testowałem, ale można to zrobić w prostszy sposób, a efekty będą lepsze niż dudnienie za ścianą(jak by mogło być w przypadku zamknięcia otworu)
to to już lekkie przegięcie! Niech napisze jakiego odtwarzacza używa to postaram sie napisać krok po kroku(w programie do karty może tego nie być)
najlepszy by był dzielnik rezystorowy, wpinany po między
głośnik a wzmacniacz, na elektrodzie widziałem taką
samoróbę, którą gość wszczepił do suba LogX230,
dodatkowo ‘dobromir’, do lutował przełącznik normal/dzielnik,
i to świetnie się sprawdzało, w każdym razie ‘dobromir’ sobie
chwalił, bo tam sub również potrafi łoić, nawet przy minimum
na volume na subie, szukał tego nie będe bo mi sie nie chce…
ja na swoich starych T 3100 mam basy na ponad połowę:) jak ściągnę na minimum to wcale subwoofera nie słychać. Sąsiadów w pobliżu nie mam a lubie ten dźwięk A może kolega w złą stronę kręci że ma za dużo tych basów?
Kto powiedział że nie wiem gdzie jest equalizer? Też się tym bawiłem, niskie tony na maksa w dół ale to też niewiele pomogło. Jeszcze zobaczymy z tym dzielnikiem jak znajdę to o czym mówisz. Może to pomoże.
masz tam kilka słupków i nie wystarczy ostatni ustawić na minimum sam musisz wsłuchać sie ale spokojnie pierwsze trzy(zależy też od odtwarzacza) możesz skręcić. Jeśli chodzi o te głośniki to chętnie bym sie zamienił, mi by to nie przeszkadzało
Sprawdź, czy masz dobrze podłączone te głośniki. Wygląda na to, że subwoofer idzie Ci tym samym torem, co centralny, a tak nie powinno być. Jeśli nie pomoże, ścisz w equalizerze częstotliwości od ok. 60 do 250 hz. To jest bardzo “mulący” dół, z którym trzeba nie raz walczyć