Za ile sprzedam SSD w M.2 128GB?

Chodzi o Samsung SM961. Ile maks moge za niego chciec? Poniżej stan z Crystal Disk Info na ta chwile:

To chyba wszystko zależy od szczęścia. Ja bym wystawił od 200zł i zobaczył do ilu dojdzie. Jak nie pójdzie, to bym zszedł z ceny 10% i tak do skutku :slight_smile:

Oczywiście zainteresowanie tego typu dyskiem może być nie największe. Osoby, które świadomie chcą NVMe pewnie będą celowały w większą pojemność. Nieświadomi ogromnej przewagi NVMe kupią tańszy na SATA.

To jest SM961, a nie SM691 :slight_smile: Jedne z najszybszych dysków na rynku, choć może nie w tej pojemności (im większe, tym szybsze). Pewnym problemem jest, że to wersja OEM i Samsung nie udostępnia sterowników.

Jakie sterowniki do tego są potrzebne?? Chyba, że ktos chce na Win 7 to odpalać :slight_smile:

Myślałem, że 250 zł da rade biorac pod uwagę, że nowy taki na Allegro 449 zł najtaniej to 300 z wysyłką gratis tez nie jest złe jakby ktoś chciał tylko an system :slight_smile: W teście tym crystalMark chyba sie nazywa odczyt był u mnie na PCIe 2.0 x4 1500MB/s :slight_smile:

Test robiłem po zakupie jak był ledwo Win 10 postawiony :slight_smile: Niestety nie zpaisałem zrzutu :slight_smile:

Mi mało miejsca się zrobiło dlatego chciałem sprzedac. Dysk kupiony pod koniec zeszłego roku więc gwarancja jest cały czas :slight_smile:

Napisałem wystaw od 200zł nie sprzedaj za 200zł :slight_smile: Różne są taktyki. Np. moja żona wystawia wszystko od 1zł i najczęściej wychodzi na tym bardzo dobrze. Jak chcesz to przecież wystaw za 300 … jak nikt nie kupi to wystawisz jeszcze raz.

Ja wiem, że dysk jest szybki nie musisz mnie przekonywać :slight_smile: Napisałem tylko, że im większa wersja tym szybsze.

Sterowniki są potrzebne. Tzn. Windows ma swoje, ale nie zapewniają one pełnej wydajności. Generalnie dyski OEM są sprzedawane producentom i mają oni sterowniki zaszyte w pre-instalowanych systemach. Dla wersji konsumenckich, tzn. 960 Evo i 960 Pro - Samsung udostępnia sterowniki na swojej stronie.

To oczywiście kwestia subiektywna, ale sporo osób ma firmy i jeśli coś nie jest na fakturę, to musi być te 50% tańsze od nowego sprzętu, aby się opłacać.

To do 961 dla windows 10 są sterowniki??

Do tego co zaznaczyłem na zrzucie bo w Google już szukałem i nothing :slight_smile:

Powinien je dostarczyć producent laptopa. Tak jak pisałem, Windows ma swoje ale nie zapewniają one działania dysku w pełnej wydajności. Nie są one dostępne publicznie, stąd google nic nie zwraca. Chociaż wpisując np. “SM961 driver” jest wątek, w którym ktoś wyekstraktował je ze sterowników Della.

Ja mam PC nie laptopa na Asrocku :slight_smile:

Ile maks będzie na M.2 z PCie 2.0 x4 bo takie mam na Asrocku??