Za jaką kwotę mógłbym sprzedać swojego starego laptopa?

Witam. W tym tygodniu kupiłem nowego laptopa. Teraz się zastanawiam nad sprzedażą starego laptopa. Laptop jest ogólnie w bardzo dobrym stanie. Jedynie bateria ma już niską wydajność. Potrafi się sama z siebie doładowywać.

Oto specyfikacja laptopa ?

Procesor (producent): AMD

Procesor (rodzaj): A-Series

Procesor (taktowanie): 2 GHz

Turbo Boost

2.4 GHz

Ilość rdzeni: 4

Ilość wątków: 4

Procesor (pamięć cache): 2 MB

Procesor (opis): A6-6310

Pamięć RAM [GB]: 4

Pamięć (technologia): 1600 MHz

Dysk twardy [GB]: 500

Dysk twardy (rodzaj):HDD

Dysk twardy (interfejs): Sata

Dysk twardy (prędkość): 5400

Napęd optyczny (typ): 8X DVD+/-RW Tray load Drive

Parametry grafiki:

Matryca (przekątna) [Cal]: 15.6

Matryca (rozdzielczość):1366 x 768

Karta graficzna AMD R5 M230

Karta graficzna (pamięć karty): 2GB

Karta Wi-Fi:

Karta sieciowa bezprzewodowa 802.11b/g/n
802.11b/g/n

Bluetooth 4.0

Urządzenie wskazujące: TouchPad

Złącza i porty:

USB 3.0 (1)

USB 2.0: (2)

Czytnik kart pamięci:

HDMI

Ile jest wart laptop z takimi parametrami ?

Mam też jeszcze jedno pytanie- czy przed sprzedażą trzeba wyjąć dysk twardy , Czy jest to niekonieczne ? Czy jakbym sprzedawał z dyskiem ,czy jest potrzebny format systemu ?

Jeśli uda Ci się sprzedać za 300-400 zł to uważam, że to dobry dla Ciebie deal :slight_smile:

Jak na dysku nie było prywatnych danych to dla domowych hackerów wystarczy nadpisanie pustej przestrzeni i lepiej by było dać Windows bez twojego oprogramowania nawet jak jest darmowe i dobre. No chyba, że 5 razy reinstalowałeś na nim Windows 7 i boisz się aktywacji telefonicznej lub internetowej aplikacji (https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/aktywacja-i-rejestracja/fbad37f3-5461-4c93-9e8d-bd4fc0f1bc9e#allReplies)

Być może szybciej było podać, że to „Lenovo G50” jest i link do działającego opisu parametrów zgodnego z posiadanym modelem?

Czyli dysk mam wyjąć i wtedy sprzedawać ? To jest laptop Dell . Jest na nim zainstalowany Windows 8 . Laptopa kupiłem razem z systemem

Jak podejrzewasz, że ktoś kupi go tylko dla odzyskania danych nawet po kilkunastu nadpisaniach to lepiej wyjąć.

A są programy które pomogą mi całkowicie usunąć prywatne dane z dysku i przywrócić laptopa do stanu fabrycznego ? I czy takie coś jest bezpieczne tzn. Czy jakbym to zastosował i ktoś by kupił laptopa,czy byłby wtedy w stanie coś odzyskać z dysku,czy raczej nie

Jeżeli to Windows 10 to system zresetujesz tak: Przywracanie Windows 10 do ustawień fabrycznych

Oczywiście dajesz usuń wszystko / usuń pliki i wyczyścić dysk.

Jest też inna metoda - wolną przestrzeń, która powstała po skasowaniu plików i wciąż możliwa ich odzyskanie, możesz też wyczyścić programem Download – Eraser .

Opis nie wskazuje na migrację do 10:

Ale niewykluczone, że już w 2012 było opcja „wymaż” a nie tylko „odśwież”.

Faktycznie, czyli proponuję Jak odświeżyć komputer, zresetować jego ustawienia do stanu początkowego albo przywrócić go do wcześniejszego stanu → " Aby zresetować ustawienia do stanu początkowego" a potem wyczyścić wolne miejsce za pomocą Download – Eraser

Po kilku nadpisaniach odzyskanie danych jest właściwie niemożliwe, zazwyczaj popularne algorytmy używają 3 przebiegów tzn. w przypadku 500GB dysku potrzeba zapisać 1,5TB co oznacza że cała procedura potrwa przynajmniej kilka godzin.

W przypadku laptopa najlepszą opcją chyba będzie użycie programu DBAN ponieważ można go uruchomić z USB.

300max