Witam. W tym tygodniu kupiłem nowego laptopa. Teraz się zastanawiam nad sprzedażą starego laptopa. Laptop jest ogólnie w bardzo dobrym stanie. Jedynie bateria ma już niską wydajność. Potrafi się sama z siebie doładowywać.
Oto specyfikacja laptopa ?
Procesor (producent): AMD
Procesor (rodzaj): A-Series
Procesor (taktowanie): 2 GHz
Turbo Boost
2.4 GHz
Ilość rdzeni: 4
Ilość wątków: 4
Procesor (pamięć cache): 2 MB
Procesor (opis): A6-6310
Pamięć RAM [GB]: 4
Pamięć (technologia): 1600 MHz
Dysk twardy [GB]: 500
Dysk twardy (rodzaj):HDD
Dysk twardy (interfejs): Sata
Dysk twardy (prędkość): 5400
Napęd optyczny (typ): 8X DVD+/-RW Tray load Drive
Parametry grafiki:
Matryca (przekątna) [Cal]: 15.6
Matryca (rozdzielczość):1366 x 768
Karta graficzna AMD R5 M230
Karta graficzna (pamięć karty): 2GB
Karta Wi-Fi:
Karta sieciowa bezprzewodowa 802.11b/g/n
802.11b/g/n
Bluetooth 4.0
Urządzenie wskazujące: TouchPad
Złącza i porty:
USB 3.0 (1)
USB 2.0: (2)
Czytnik kart pamięci:
HDMI
Ile jest wart laptop z takimi parametrami ?
Mam też jeszcze jedno pytanie- czy przed sprzedażą trzeba wyjąć dysk twardy , Czy jest to niekonieczne ? Czy jakbym sprzedawał z dyskiem ,czy jest potrzebny format systemu ?
A są programy które pomogą mi całkowicie usunąć prywatne dane z dysku i przywrócić laptopa do stanu fabrycznego ? I czy takie coś jest bezpieczne tzn. Czy jakbym to zastosował i ktoś by kupił laptopa,czy byłby wtedy w stanie coś odzyskać z dysku,czy raczej nie
Oczywiście dajesz usuń wszystko / usuń pliki i wyczyścić dysk.
Jest też inna metoda - wolną przestrzeń, która powstała po skasowaniu plików i wciąż możliwa ich odzyskanie, możesz też wyczyścić programem Download – Eraser .
Po kilku nadpisaniach odzyskanie danych jest właściwie niemożliwe, zazwyczaj popularne algorytmy używają 3 przebiegów tzn. w przypadku 500GB dysku potrzeba zapisać 1,5TB co oznacza że cała procedura potrwa przynajmniej kilka godzin.
W przypadku laptopa najlepszą opcją chyba będzie użycie programu DBAN ponieważ można go uruchomić z USB.