Szukam pomocy ;/ Za zadnym pozorem nie mogę przejsc do BIOS… Przy włączaniu komputera klikam ciagle F2 i bios sie nie włącza, tylko system normalnie. Jak przejde pasek zadan+ustawienia+aktualizacja i zabezpieczenia+odzyskiwanie+uruchamianie zaawansowane+uruchom ponownie teraz w wybierz opcje klikam rozwiaz problemy potem opcje zaawansowane i tam własnie nie mam opcji ustawienia oprogramowania układu UEFI ;/ Ktoś cos pomoże? Jutro mam zamiar isc bo nową baterie BIOS moze to pomoze.
Jesteś pewien, że u Ciebie do BIOS-u wchodzi się akurat przez F2?
mam win 10, probowalem F2,F11,F8, przytrzymywalem Shft wyłączyłem komputer i przy włączeniu komputera przytrzymywalem F2 i tez nic ( na necie bylo jak przejesc do biosu z tym przytrzymaniem shiftu i f2 przy włączeniu kompa)
A to laptop czy stacjonarny?
stacjonarny
- Jaki model płyty głównej? Może do twojego BIOSu/EFI wchodzi się klawiszem Esc, albo F13? To by na pewno ułatwiło pomoc…
- Próbowałeś na “zimnym stacie”? Tak, są takie EFI które tylko wtedy pozwalają dostać się do ustawień kąpjutora.
- Klawiatura podłączona jak człowiek rozumny do USB 2.0 lub do PS/2 czy dalej myślisz że USB 3.0 działa tak samo i jest bezproblemowe?
model płyty: MS-7641, jak f13 xd ? mam 6 portow usb z tyłu i 2 z przodu nie mam nic napisane ktory to 1.0 czy 2.0, co to znaczy “na zimnym stacie” ?
A próbowałeś klawiszem Del?
Jutro juz zobacze, wymienie baterie bios i dam znac
wylacz szybkie uruchamianie windows 10 - w zasilaniu jest ta opcja
W płytach MSI jest tak:
Uruchomiasz maszynę ze wciśniętym klawiszem F11
Ukazuje się menu “wybierz urządzenie rozruchowe”
Wybierasz z tego “wejdź w ustawienia” i już jesteś w BIOS-ie
Przy starcie systemu klikam ciągle Del i tez nic sie nie dzieje tylko system sie normalnie uruchamia
A po jakim czasie od wciśnięcia powera - klikasz w Del?
włącza mi sie jednak bios tylko w mam biosa w wersji 17.10 i moze ktos doradzi jak z tej werjsci biosu zainstalowac windowsa z pendriva… ?
Temat w sumie juz jest do zamknięcia, jutro zamawiam nową płytę główną Byłem u informatyka przesiedzialem ponad 2h i wszystko mam okej co do czesci i jak na moje wymagania tylko płyta słaba ;pDzieki za taki odzew