Za nic nie mogę przejść do BIOS

Szukam pomocy ;/ Za zadnym pozorem nie mogę przejsc do BIOS… Przy włączaniu komputera klikam ciagle F2 i bios sie nie włącza, tylko system normalnie. Jak przejde pasek zadan+ustawienia+aktualizacja i zabezpieczenia+odzyskiwanie+uruchamianie zaawansowane+uruchom ponownie teraz w wybierz opcje klikam rozwiaz problemy potem opcje zaawansowane i tam własnie nie mam opcji ustawienia oprogramowania układu UEFI ;/ Ktoś cos pomoże? Jutro mam zamiar isc bo nową baterie BIOS moze to pomoze.

Jesteś pewien, że u Ciebie do BIOS-u wchodzi się akurat przez F2?

2 polubienia

mam win 10, probowalem F2,F11,F8, przytrzymywalem Shft wyłączyłem komputer i przy włączeniu komputera przytrzymywalem F2 i tez nic ( na necie bylo jak przejesc do biosu z tym przytrzymaniem shiftu i f2 przy włączeniu kompa)

A to laptop czy stacjonarny?

1 polubienie

stacjonarny

1. Jaki model płyty głównej? Może do twojego BIOSu/EFI wchodzi się klawiszem Esc, albo F13? To by na pewno ułatwiło pomoc…
  2. Próbowałeś na “zimnym stacie”? Tak, są takie EFI które tylko wtedy pozwalają dostać się do ustawień kąpjutora.
  3. Klawiatura podłączona jak człowiek rozumny do USB 2.0 lub do PS/2 czy dalej myślisz że USB 3.0 działa tak samo i jest bezproblemowe? :roll_eyes:
1 polubienie

model płyty: MS-7641, jak f13 xd ? mam 6 portow usb z tyłu i 2 z przodu nie mam nic napisane ktory to 1.0 czy 2.0, co to znaczy “na zimnym stacie” ?

A próbowałeś klawiszem Del?

2 polubienia

Jutro juz zobacze, wymienie baterie bios i dam znac

Otóż to!
https://www.manualslib.com/manual/1208117/Msi-Ms-7641.html?page=24

1 polubienie

wylacz szybkie uruchamianie windows 10 - w zasilaniu jest ta opcja

1 polubienie

W płytach MSI jest tak:
Uruchomiasz maszynę ze wciśniętym klawiszem F11
Ukazuje się menu “wybierz urządzenie rozruchowe”
Wybierasz z tego “wejdź w ustawienia” i już jesteś w BIOS-ie

1 polubienie

Przy starcie systemu klikam ciągle Del i tez nic sie nie dzieje tylko system sie normalnie uruchamia

@Pioma to tez mi nei działa, normalnie sie uruchamia system

A po jakim czasie od wciśnięcia powera - klikasz w Del?

1 polubienie

włącza mi sie jednak bios tylko w mam biosa w wersji 17.10 i moze ktos doradzi jak z tej werjsci biosu zainstalowac windowsa z pendriva… ?

Temat w sumie juz jest do zamknięcia, jutro zamawiam nową płytę główną :slight_smile: Byłem u informatyka przesiedzialem ponad 2h i wszystko mam okej co do czesci i jak na moje wymagania tylko płyta słaba ;pDzieki za taki odzew :slight_smile: