Hej mam serwer z ESXi, na nim Linux Ubunt na którym zainstalowałem zabbixa.
Monitoruje około 250 urządzeń (odpytywanie na ping i jak pingu brak to informacja) + kilka wykresów chciałem sobie sprawdzić przepustowość na danych połączeniach.
Działało to przez 2-3 miesiące po czym zabbix dalej monitoruje urządzenia, ale nie tworzy już wykresów i nie można dodać nowych wykresów (po prostu przy próbie dodania się “wiesza”
Z poziomu EXSi przydzieliłem mu 8GB ram i 8 rdzeni po 3Ghz - monitor esxi pokazuje że ma zużycie ram na poziomie 4gb i procesor na poziomie 20% , może coś skaszaniłem w konfiguracji?
### Option: VMwareCacheSize # Size of VMware cache, in bytes. # Shared memory size for storing VMware data. # Only used if VMware collectors are started. # # Mandatory: no # Range: 256K-2G # Default: #VMwareCacheSize=8MB (valor padrado) VMwareCacheSize=2G ### Option: CacheSize # Size of configuration cache, in bytes. # Shared memory size for storing host, item and trigger data. # # Mandatory: no # Range: 128K-8G # Default: CacheSize=16G ### Option: HistoryIndexCacheSize # Size of history index cache, in bytes. # Shared memory size for indexing history cache. # # Mandatory: no # Range: 128K-2G # Default: # HistoryIndexCacheSize=4M HistoryIndexCacheSize=200M ### Option: ValueCacheSize # Size of history value cache, in bytes. # Shared memory size for caching item history data requests. # Setting to 0 disables value cache. # # Mandatory: no # Range: 0,128K-64G # Default: # ValueCacheSize=8M ValueCacheSize=100M