mam 200GB zdjęć i filmów rodzinnych zbieranych od 1998r. i szukam sposobu na udostępnienie ich wszystkim komputerom w domu jednak nie chcę, aby któryś użytkownik mógł coś usunąć, ale chcę, aby mógł dodawać nowe materiały. Mam do dyspozycji 2 dyski. Nie przeszkadzała by mi dostępność plików tylko przy włączonym moim komputerze.
Myślałem nad udostępnianiem plików jako funkcji w Windows (mógłbym użytkownikom odebrać część uprawnień) .
Czy istnieje lepsze rozwiązanie problemu?
Które uprawnienia i komu powinienem odebrać?
Czy istnieje narzędzie, które łatwo pozwoliło by mi porównać kopie i moją wersje, aby upewnić się czy nic nie zginęło?
zbuduj sobie małego nasa, dokup jakąs tanią płytę główną na allegro kompletną, podłącz dyski i zainstaluj jakiś system na nas i będziesz miał wszystko ładnie pod kontrolą.
Zakładając, że nie chcesz robić doktoratu z informatyki tylko rozwiązać sobie problem z domowym archiwum zdjęć, udostępnienie folderu ze zdjęciami wydaje się być dobrym pomysłem. MS od wersji 1803 Win10 usunął grupę domową i uprościł udostępnianie plików i folderów. Tyle, że masz tam tylko dwa rodzaje uprawnień: Zmiana i Odczyt.
W takich realiach najlepiej zrób tak: udostępnij folder ze wszystkimi zdjęciami tylko do odczytu (userzy nie będą mogli niczego skasować ani dodawać do tego folderu). Załóż i udostępnij nowy folder (np ‘Nowe’) z uprawnieniami ‘Zmiana’. Do tego folderu userzy będą mogli dodawać nowe zdjęcia, które Ty potem przeniesiesz w odpowiednie miejsce do właściwego folderu.
NAS się nie sprawdzi -dodatkowe 20wat poboru prądu. Mój komputer jest już włączony przez większość czasu i jest podłączony kablem kategorii 7.
Jak będę wymieniać router (z lan 1Gb/s) pomyślę nad podłączaniem do niego dysku.
Pomysł januszka najbardziej by mi odpowiadał.
Dowiedziałem się, że windows 10 pozwala stworzyć serwer FTP więc wykorzystam go razem z funkcją WakeOnLan do dostępu z zewnątrz (wysyłanie 30Mb/s).
Tylko w momencie aktualizowania kopi chciałbym mieć pewność, że przez pomyłkę/błąd nic nie zniknęło. Może jest jakiś program do usuwania duplikatów z wyborem preferowanego miejsca usunięcia?
Osobiście uważam, że nikomu obcemu nie są potrzebne moje zdjęcia i nie boje się ich wycieku. Co innego gdyby miał je zobaczyć jakiś sąsiad lub jakaś mniej znana rodzina.