Zabezpieczenie sieci i jej konfiguracja

Witam!

Zgodnie z wątkiem mam małe problemy. Sieć działa poprawnie tylko jest jeden kłopot. a dokładnie nie jest ona zabezpieczona i często obserwuje jak ktoś się podłącza pod tą sieć. Posiadam router Asus rt-g32.

Przechodząc do sprawy. Mam wielką prośbę o pomoc w zablokowaniu sieci(o dokładne wyjaśnienie jak to zrobić).

Pozdrawiam.

Jeszcze powiedz, skąd Ty wiesz, że ktoś “podłącza się pod sieć”?

kiedy nikt nie korzysta z internetu diody na routerze nie migają a na modemie obok się nie pali dioda PC(co oznacza że jest podłączony komputer). Lecz często widzę że migają kiedy nawet nie mam włączonego komputera.

Włącz WEP2, filtrowanie po MAC-ach, wyłącz rozsyłanie SSID.

W przeglądarce(nie poleca sie do konfiguracji tego routera Firefoxa wiec albo IE albo Opera) wpisz taki adres 192.168.1.1 gdy zapyta o nazwę użytkownika i hasło to wpisz admin w oba pola.Powinna wyświetlić się "strona"konfiguracyjna routera na której wybierasz z sekcji Wireless opcję General.Pokaze sie strona gdzie:

1 SSID -wpisz nazwę jaką ma mieć Twoja sieć bezprzewodowa

2 Hide SSID -tu ustawiasz czy ta nazwa ma być pokazywana gdy ktoś wyszukuje sieci bezprzewodowe

3 Country Code -ustaw na European Union (chodzi o to że różne kraje maja różne przepisy co do parametrów sieci bezprzewodowych)

4 Channel -tu ustawisz kanał na jakim ma pracować Twoja sieć ,możesz zostawić Auto lecz gdyby coś źle działało to skorzystaj z programu InSSIDer i sprawdź na jakich kanałach pracują sieci w Twoim sąsiedztwie i wybierasz taki na którym nikogo nie będzie lub taki na którym obcy sygnał jest najsłabszy

5 Wireless Mode -tu wybierasz w jakim standardzie ma pracować Twoja siec ustaw 802.11G only

6 Authentication Method-tu wybierasz sposób zabezpieczania dostępu do sieci-ustaw WPA2

7 WPA Encription- tu ustaw TKIP

8 WPA Pre-Shared key -tu ustaw swoje hasło do sieci wymagane do podłączenia się do niej

zapisz ustawienia i powinno być ok.

Okej wszystko robię z Twoją instrukcją ale jest problem.

Działając na komputerze z oprogramowaniem xp home edition po całym dzioałaniu nie mogę się połączyć, ale robiąć te działanie na innym komputerze o oprogramowaniu vista po uruchomieniu komputera działa dobrze lecz na drugim komputerze nadal nie działa jest ten sam problem i się nie chce połączyć. Może wiesz co trzeba zrobić aby działać na dwuch albo nawet na trzech komputerach.

I jeszcze jedna sprawa. Jak pisałeś, że w punkcie “WPA Encription- tu ustaw TKIP” przy ustawieniu WPA2 lecz nie ma TKIP tylko jest jakieś ASA czy coś takiego. i prośba możesz powiedzieć czym się różni WPA od WPA2?

Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.

A XP ma zainstalowane SP3?Jeśli nie to albo zainstaluj albo ustaw w pkt 6 WEP ale ten sposób zabezpieczenia jest nie najlepszy jak się ktoś uweźmie to złamie je w 20 min :stuck_out_tongue: WPA i WPA2 różnią się siła i sposobami szyfrowania tak pokrótce to nie da się tego jasno wytłumaczyć a przynajmniej ja nie potrafię.

Ustaw WPA z TKIP zamiast WPA2.

Tak mam zainstalowanego sp3 na xp ale nadal jest problem. Kiedy naciskam “apply” dochodzi do końca pisze “complite” i po chwili nie ma internetu w ogóle rozłącza z internetem wyszukuję moją sieć czasem jej nie ma a jak się pojawi to albo jest ograniczony zasięg albo w ogóle nie może się połączyć. Może coś należy zmienić w ustawieniach komputera. I jeszcze jedno może pomóc. Na routerze jest przycisk wps może coś to pomoże?