Witam,
Mam router Netgear, dzisiaj podłączyłem się nim z netem i wszystko śmiga jak trzeba tylko chciałbym tą sieć zabezpieczyć.
Jeśli ktoś dokładnie wie jak to zrobić krok po kroku to poproszę takową instrukcję w tzw formie “kawa na ławę” bo szczerze mówiąc to będzie mój pierwszy raz z zabezpieczeniem
Pozdro dla wszystkich komputeromaniaków
– Dodane 30.03.2011 (Śr) 10:00 –
Znalazłem taki poradnik w sieci:
Jak zabezpieczyć sieć WLAN przed dostępem nieautoryzowanych użytkowników?
-
Należy wyłączyć rozgłaszanie komunikatów ESSID w punkcie dostępowym (Access Point). Dzięki temu nazwa sieci nie będzie widoczna publicznie, co zmniejsza prawdopodobieństwo przeprowadzenia na nią ataku.
-
Należy włączyć najsilniejsze szyfrowanie, jakie udostępniają wszystkie urządzenia bezprzewodowe podłączane do punku dostępowego. Jeśli to możliwe, należy skorzystać z szyfrowania WPA2.
-
Jeśli z powodów technicznych albo organizacyjnych nie można używać szyfrowania WPA, należy korzystać z WEP z możliwie najdłuższym kluczem. Osoba, która zechce się włamać i tak na początku nie zna siły klucza.
-
Należy szyfrować połączenia dla wszystkich klientów bezprzewodowych. Nawet jedno niezabezpieczone połączenie może ujawnić włamywaczowi wiele informacji, dzięki którym będzie w stanie przełamywać kolejne zabezpieczenia.
-
Należy traktować identyfikatory ESSID jak hasła. Nawet jeśli rozgłaszanie ESSID jest wyłączone, można je często odgadnąć korzystając z programów do włamań metodą słownikową. Przypadkowy ESSID (np. Iey2ohgu) nie jest trudny do wpisania, a bardzo utrudnia jego odgadnięcie lub złamanie.
-
Należy stosować trudne do zgadnięcia hasła szyfrowania. Hasło powinno zawierać duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne. Zalecane są hasła powyżej 8 znaków.
-
Należy skonfigurować kontrolę dostępu w oparciu o adres MAC. Po włączeniu opcji podaje się adresy MAC urządzeń bezprzewodowych, uprawnionych do korzystania z sieci. Nawet jeśli ktoś odkryje SSID i złamie hasło dostępowe, będzie musiał znać jeden ze skonfigurowanych adresów MAC, aby uzyskać dostęp do sieci.
-
Należy zabezpieczyć punkt dostępowy. Urządzenia posiadają ustawione domyślne hasło, które należy bezwzględnie zmienić. Większość AP udostępnia usługi dodatkowe, takie jak telnet czy SNMP, które również wymagają zmiany hasła. Jeśli nie są one wykorzystywane należy je wyłączyć. Zalecana jest również zmiana domyślnego IP urządzenia.
-
Co jakiś czas należy sprawdzać logi połączeń oraz listę klientów podłączonych do urządzeń WLAN.
Dobra, a teraz czy ktoś może mi to prosto i jasno wyjaśnić? Nawet z obrazkami. Bo kombinuję od godziny i do niczego nie doszedłem. Mam niezabezpieczoną sieć a nie chcę żeby ktoś korzystał z mojego łącza za darmo. Poza tym…hmm…mam pewne rzeczy do ukrycia:D
POMOCYYYYYYYYYY