W jaki sposób zabezpieczyć treści na stronie przed kopiowaniem, kradzieżą. Mam tutaj przede wszystkim na myśli kradzież (a raczej nie powoływanie się na źródło) artykułów, wykresów, grafik, porównań itd. Czyli wszystkiego co stanowi moją własność intelektualną.
Prawnik i do sądu.
Możesz utrudniać ale nic nie zrobisz jak ktoś cokolwiek się zna.
Strona internetowa posiada odpowiedni zapis zabraniający kopiowania i rozpowszechniania jej treści bez zgody autora?
Na zdjęciach/grafikach są naniesione znaki wodne z własnym logo?
Więcej szczegółów podaj.
Raczej nie da się upilnować czegoś, co raz zostało wrzucone do sieci. Można stosować rożnego rodzaju znaki wodne, umieszczać tekst w postaci grafiki itp. ale dla upartego to żadne zabezpieczenia. Na pewno trzeba na stronie głównej umieścić info o prawach autorskich i zasadach wykorzystania opublikowanych treści. Na podstronach i np. pod grafikami również umieszczać info o prawach autorskich, oczywiście na samych grafikach także. I potem w praktyce jeśli chcesz dochodzić swoich praw to w zasadzie tylko prawnik niestety. Sukcesem będzie już samo usunięcie bezprawnie wykorzystanych materiałów bo np. jeśli to, co zamieszczasz nie jest źródłem twojego utrzymania to sąd najprawdopodobniej nie przyzna ci żadnej kasy, nawet jak tamten na tym zarabiał.
Można żądać usunięcia bezprawnie użytych materiałów od administratorów serwerów gdzie zostały umieszczone ale z tym to bywa rożnie (niewiele zrobisz jak serwer jest np. gdzieś w Rosji albo w Chinach). Warto też uważać gdzie się zamieszcza własne materiały. Np. większość użytkowników portali społecznościowych uważa, że to, co tam jest wrzucone “należy” do wszystkich…
A z drugiej strony to… pogratulować, skoro kradną znaczy, że wartościowe, bo byle czego ludzie na ogół nie kopiują
Nie można zabezpieczyć przed kopiowaniem. Jest jeszcze coś takiego jak prawo cytatu, ale jest to ściśle określone w jaki sposób można z tego korzystać. Możesz też działać prewencyjnie. Są przecież różne narzędzia, które przeszukują internet w poszukiwaniu plagiatów. Np http://copyact.com/
W PA ustawiasz jak często ma przeszukiwać internet, stopień podobieństwa np 40%. Jak coś znajdzie, to zabezpieczy i powiadomi. A Ty podejmiesz dalsze kroki prawne.