Nagrywałem audycję radiową na żywo, i gdy zacząłem mówić do mikrofonu.
Ludzie skarżyli, że mnie cicho słyszą. Więc chciałem podgłosić mikrofon w ustawieniach.
Chcąc zmienić głośność jego (myślałem, że to jest winowajcą) okazało się, że ustawienia mikrofonu mam zablokowane.
Tak jak zdjęciach powyżej.
Dodam, że jest to bardzo powszechny problem, przez nikogo nie rozwiązany, bo przeszukałem caaaaałą sieć w poszukiwaniu odpowiedzi, ale go nie znalazłem. Może znajdzie się tu ktoś kto wie o co chodzi.
Moja karta dźwiękowa to realtek hd audio.
Mikrofon jest najwyklejszy, nie sądzę że wina stoi po stronie sprzętu.
Po Zainstalowaniu sp3, moje wifi nie chodzi. Jak z powrotem zainstaluje na sp2 znów chodzi. czytałem na necie, że to właśnie może być powodem. Na SP3 ,
– Dodane 10.04.2012 (Wt) 11:27 –
Zainstalowałem najnowszy sterownik Realtek High Definition Audio Codecs R2.68 dla Windows XP.
Zrestartowałem komputer, wszystko (nie)chodzi bez zmian. Dalej nie mogę regulować głośności nagrywania mikrofonu.
Dość dziwne zachowanie sterowników. Spróbuj zatem odinstalować kartę dźwiękową z systemu. Uruchom menadżer urządzeń i z gałęzi Kontrolery dźwięku, video i gier wybierz Realtek High Definition Audio. Następnie poprzez menu kontekstowe (prawy przycisk myszy) wybierz odinstaluj. Po tym procesie oczywiście uruchom komputer ponownie. Po restarcie urządzenie powinno być ponownie wykryte, a sterowniki zainstalowane automatycznie.
Sterowniki do chipsetu płyty głównej masz zainstalowane?
Podczas instalacji Windows’a wgrywane są pakiety DirectX, więc jeśli sam ich nie odinstalowałeś, to DirectX był obecny w systemie’ tyle że pewnie dość zdezaktualizowany.
Moment temu przeglądałem, jak sprawa się ma na innym komputerze. I co zauważyłem?
Na kompie tym też nie ma możliwości wejścia w ustawienia zaawansowane.
Zauważyłem jednak pewną różnicę. Na Twoim screenie przy opcjach nagrywania widoczna jest ikonka, która umożliwia zgłaśnianie być może wszystkich parametrów jednocześnie i stąd brak pojedynczych suwaków. Kliknij przycisk, który zaznaczyłem strzałką i sprawdź, czy nie ma tam takiej opcji.
Jeśli zaś chodzi o samo zwiększanie czułości mikrofonu, to powinno wyglądać to następująco. Włącz ustawienia odtwarzania i zaznacz w nich, by wyświetlane były zaawansowane ustawienia sterowania. Następnie przewiń suwaki aż pojawi się suwak głośności mikrofonu i sprawdź, czy przy ustawianiu głośności nie pojawiła się możliwość zwiększenia jego czułości. Dodatkowo, jeśli tworząc audycję korzystasz z rejestrowania dźwięku poprzez miks stereo, pamiętaj, by głośność odtwarzania mikrofonu ustawić na maksymalną wartość.
Pytanie, czy ten suwak głośności przy źródłach nagrywania zwiększa poziomy rejestracji ze wszystkich źródeł? Łatwo to sprawdzić uruchamiając chociażby rejestrator wbudowany w system i sprawdzając, jak głośno nagrywany jest na przykład mikrofon.
Ewentualnie jeszcze możesz sprawdzić w ustawieniach programu, przez który nadajesz audycję. Może tam też da się coś zmienić?