W prawie każdej myszce są dwa przyciski, po lewej stronie do przechodzenia do poprzedniej i następnej strony w przeglądarce internetowej. Jak ustawić, łatwo i prosto aby po kliknieciu na myszce przycisku odpowiadającego za cofanie strony w przeglądarce ten przycisk był zablokowany, czyli zeby po klinięciu strona internetowa nie reagowała i nie cofała do poprzedniej strony internetowej ?
Przycisk ten do cafania stron internetowych chce przypisać do czego innego , wiec chce aby był aktywny ten przycisk w myszce , ale żeby ten przycisk nie miał mozliwosci cofania stron internetowych .
Tak na marginesie - może to pytanie powinno trafić do działu “Webmastering”?
Nie wiem czy da się to zrobić żeby działało we wszystkich przeglądarkach, a już na pewno nie łatwo i prosto.
Może zanim zaczniemy kombinować z zapobieganiem cofania, sprawdź czy w ogóle da się przechwycić w przeglądarce te boczne przyciski, bo ja mam co do tego wątpliwości. Zrób sobie stronkę i wsadź w head ten kod:
Poklikaj różnymi klawiszami myszy i powiedz czy wyskakuje okienko po wciśnięciu tego bocznego przycisku. Jeśli nie, to nie ma co się zastanawiać nad zapobieganiem cofania, bo i tak nie podepniesz po ten przycisk żadnego zdarzenia.
“W prawie każdej myszce są dwa przyciski, po lewej stronie do przechodzenia do poprzedniej i następnej strony w przeglądarce internetowej”
Wcale nie w prawie każdej, bardzo wiele mysz ich nie ma. A już na pewno w laptopach nie ma tych przycisków. Ponadto ich funkcje można różnie konfigurować w systemie operacyjnym.
jaką stroą jaki head. Ten przycisk o ktorym mowie da się przypisac do tak zwanego team speak 3 ( komunikatora do gadania) , a dokładniej do trzymania tego przycisku podczas mówienia . Najlepiej jakby myszki miały po prawej stronie przyciski takze to by było lepiej .
W pierwszym poście nie mówiłeś nic o żadnym komunikatorze. Ponieważ wspominałeś o przeglądarce, założyłem, że chodzi o stronkę html z javascript. Jeśli źle zrozumiałem, to może opisz bardziej precyzyjnie co i jak próbujesz osiągnąć, w szczególności co to za aplikacja i w jakim języku ją piszesz.
toteż właśnie pytam jak ustawić przeglądarkę internetową aby ten przycisk w myszce nie cofał na poprzednie strony internetowe . I wiem, dlaczego się cofa, ale jak zrobić żeby się nie cofało ???
" i ts ma się do tego nijak " - nie wiem czy wiesz o co pytam . Chce poprostu odłączyć ten przycisk od przeglądarki internetowej .
Wiem , ze to troche zawiłe i skomplikowane bo to prawie chyba tak samo jakbym pytał co zrobić aby naciskając literke “g” napisały mi się trzy literki “kot”