Witam mam pytanie do Was. Mój kolega nie może się zalogować jako administrator,bo zablokowane jest konto administratora na syst.windows 7. Próbowałem z konta gościa wpisać w wierszu poleceń net user administrator /active:yes , niestety odmowa i jakiś kod błędu 5. Czy jestem w stanie z Waszą pomocą jakoś temu zaradzić i odblokować mu dostęp do konta administratora ? Z góry dziękuję za pomoc.
Na komputerze nie ma innego konta administratora oprócz tego zablokowanego?
Są dwa inne na nie można wejść ale nic się nie udało mi zrobić. Bo zablokowane jest konto administratora. Wyczytałem ,że mam wpisać cmd-i w wierszu poleceń wpisać net user administrator /active:yes,zrobiłem tak i odmowa plus kod błędu 5. Dalej nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
W jaki sposób zablokowało się to konto?
Błąd pojawia się, ponieważ masz konto o zbyt małych uprawnieniach w stosunku do operacji jaką chcesz wykonać.
Polecenie, które piszesz spróbuj wykonać z poziomu WinPE z płyty instalacyjnej Windows. Tutaj instrukcja dla visty www.hotfix.pl/winpe-konsola-odzyskiwania-systemu-windows-vista-a13.htm ale w nowszych sytuacja wygląda praktycznie tak samo. Choć pierw lepiej napisz jaki błąd pojawia się przy próbie logowania.
To komp kumpla i on ogólnie brzydko mówiąc ma totalny burdel i nie ogarnia tematu w żaden sposób,co mu wyczyszczę to znów jakiś problem. Ja się go pytałem co robił przed zablokowaniem konta do logowania jako administrator. Powiedział mi,że zaktualizował program malwarebytes odpalił go i już później nie mógł wejść i się zalogować na swoje konto. Jest komunikat,że konto logowania jest zablokowane.
Polecenie, które piszesz spróbuj wykonać z poziomu WinPE z płyty instalacyjnej Windows. Tutaj instrukcja dla visty www.hotfix.pl/winpe-konsola-odzyskiwania-systemu-windows-vista-a13.htm ale w nowszych sytuacja wygląda praktycznie tak samo. Choć dziwne, że malwarebytes zablokowałby konto.
Ja tylko napisałem co on zrobił przed zablokowaniem,a ma taki śmietnik na kompie,że to może być wszystko. Też wątpię,że to malwarebytes. Teraz się dowiedziałem,że też zmieniał ostatnio hasło do logowania,może to coś naświetli. Poczekam na Twoją opinię. I wtedy zadziałam.
Jeśli mieszał w hasłach to najpewniej zmienił i teraz znając życie nawet nie wie na jakie. W takim razie polecenie, o którym pisałeś wcześniej nic nie da, ale ta metoda http://www.komputerswiat.pl/poradniki/programy/windows-7/2011/12/resetowanie-hasla-uzytkownika-w-windows-7.aspx ma szanse jak najbardziej zadziałać, testowane.
Dzięki kolego za pomoc. Zrobię jak piszesz i o wynikach poinformuję pod tymi postami. Miłego Dnia