Cześć, mam problem taki jak w temacie, wczoraj administrator sieci zablokował mi dostęp do internetu na jednym komputerze, objawia się to w taki sposób, że jeśli wchodzę na jakąkolwiek stronę pojawia się blokada, o konstrukcji linku:
Co ciekawe, mam router podpięty do swojej wewnętrznej sieci, do odbiornika, który pobiera sygnał z nadajnika oddalonego jakieś 300m, podłączonego łączem szerokopasmowym do właściwej sieci, a zablokowane zostało tylko to jedno urządzenie.
Co ciekawe, jeśli zmienię kartę sieciową na komputerze to wszystko działa bez blokady, problem jest tylko w tym że internet czasami potrafi wtedy zerwać, ciężko ogląda się filmy na youtubie i nie da się grać w gry online. Pewnie przez odległość między komputerem a routerem, wcześniej miałem mocniejszą kartę sieciową usb, ale to właśnie ją zablokowano.
Rozmawiałem z właścicielem, a on z administracją, ale jak dowiedzieli się, że to prywatny komputer, nie zgodzili się go odblokować.
Czy byłaby możliwość, żebym zmienił w jakiś sposób np. mac albo ip tej karty sieciowej (bo z linku wynika, że to one są zablokowane), albo ścieżkę do niej z głównego serwera, aby odblokować dostęp do internetu?