Zacinające się video na YT i obciążenie procesora na laptopie

Mam laptop ideapad s145
wcześniej można było na nim oglądać filmy na YT z jakością 720p
wczoraj instalowałem MuseScore 4 i w trackie instalacji firefox się zawiesił
Chciałem go wyłączyć w menadżerze procesów ale pisało że nie reaguje… potem firefox sam się wyłączył i od tamtej pory zacina mi się obraz na YT… czasami nawet ten z jakością 480p
w operze yt tez się zacina, czyli to nie firefox
w menadżerze zmieniło się jedno - proces „Przerwania systemowe” zużywa większość zasobów procesora. dopiero teraz zauważył że on jest bo wcześniej tak nie dominował
czytałem podobne tematy: ktoś tam odpisał że jego laptop nadaje się tylko jako maszyna do pisania
ale on miał 1 rdzeń i 4 GB ramu, ja mm 2 rdzenie 8 Gb ramu… po za tym jeszcze wczoraj yt 720p działał
planuję kupić nowy laptop pod Windows 11 za rok… chciałbym żeby ten z Win10 jeszcze wytrzymał przez ten czas.
Nie wiem co robić
aaaa i skanowałem dysk malwarebytes i Nortonem i jest 0 wirusów, tak ja zawsze - ja oto zawsze dbałem

Jak nie masz ciężko skonfigurowanych dodatków (np. jakiś do gestów lub skrótów klawiaturowych i bez eksportu ich do pliku) to można spróbować odświeżania profilu Firefox:

Cały zbagowany profil będzie na pulpicie w folderze „stare”.

W odświeżonym zachowa się minimum jak zakładki i hasła.

Sprawdź w trybie awaryjnym czy jest tak samo. Z reguły jest to problem z jakimś sterownikiem.

Wczoraj przed snem wyłączyłem w firefoxie wtyczkę h264ify i video odtwarza się teraz bez zacięć i to w 720p - tak jak kiedyś. hmm Może trzeba poczekać aż zrobią aktualizację do wtyczki h264ify i będzie można jej używać?

wydaje mi się że jest już ok.
a ten proces "Przerwania systemowe” był zawsze ale nie zauważyłem go wcześniej bo miałem sortowanie procesów alfabetycznie … i widzę że on się pojawia na szczycie tylko zaraz po włączeniu menadżera procesów i po kilku sekundach spada gdzieś tam nisko gdzie zajmuje tylko 2%

chyba problem rozwiązany

To martwy dodatek jak nie bazujesz na jakimś rozwidleniu (forku):
h264ify — pobierz to rozszerzenie do 🦊 Firefoksa (pl) - 5 lat temu

„Nieudane” forki:

enhanced-h264ify — pobierz to rozszerzenie do 🦊 Firefoksa (pl) - 5 lat temu
h264ify-embed-fix — pobierz to rozszerzenie do 🦊 Firefoksa (pl) - 4 lata temu

Forki aktualizowane trochę lepiej lub trochę gorzej:

refined-h264ify — pobierz to rozszerzenie do 🦊 Firefoksa (pl) - rok temu
OX-h264ify — pobierz to rozszerzenie do 🦊 Firefoksa (pl) - rok temu
Better h264ify — pobierz to rozszerzenie do 🦊 Firefoksa (pl) - 2 tygodnie temu

Na to nie pomaga przepisanie na WebExtension - kto nie nadąża nad Googlem ten się wtedy cofa.