Problem występuje u mnie od dłuższego czasu, a chodzi mianowicie o zacinanie się odtwarzacza wideo. Występuje to zaraz po odpauzowaniu filmu (zatrzymanie, a po chwili ponowne uruchomienie). Wygląda to tak, że obraz się zatrzymuje, słychać dźwięk i następuje przeskok kilka(-naście) klatek dalej, albo przerwa i po niej te wstrzymane klatki są jakby “upchnięte” w czasie krótszym, niż powinny być wyświetlone, przez co wszystko sztucznie szybko się rusza. I nie chodzi tu o jakiś konkretny program, działo się tak zarówno w allplayer’ze, jak i używanym obecnie kmplayer (tu zacina się na dłużej). Myślę, że to może być wina kodeków, z tym że nie posiadam żadnej paczki, bo kmplayer ma wbudowane - ponoć. Reinstalacja sytuacji nie zmieniła…
Najpierw nasuwa mi się pytanie o sterowniki, masz zainstalowane odpowiednie sterowniki do twojej karty graficznej czy tylko te standardowe z windowsa?
Jeśli masz zainstalowane odpowiednie sterowniki to twój problem może tkwić w słabym sprzęcie choć kodeki też mają duże znaczenie.
W ALLPlayerze są 3 tryby wyjścia wideo i zmiana wyjścia może trochę poprawić wydajność.
Natomiast co do kodeków to ALLPlayer może korzystać z tych zainstalowanych w systemie ale jak ktoś ma kiepskie lub ma coś w nich namieszane to będą problemy dlatego zalecane jest pobranie kodeków z jego liveupdate które działają niezależnie od systemowych i mają od tamtych wyższy priorytet w programie.
Co do paczek kodeków ogólnie to najlepiej korzystać z paczek w wersji mega (np. K-lite Mega pack) zamiast w wersji lekkiej bo te lekkie bazują głównie na ffdshow który jest dość ciężkim kodekiem i potrafi zamulać na słabszym sprzęcie.
Sterowniki mam w miarę nowe, bo z grudnia, ze strony ati.
Sprzęt nie powinien być problemem: Intel i5 2x2GHz, radeon 1GB, ram 4GB…
Z allplayer’a już nie korzystam, na korzyść kmplayer’a, toteż nie pobierałem dodatkowych kodeków, bo prócz przycinania działa wszystko bez zarzutu.
Hmm wydaje mi się że tak, przynajmniej jeśli chodzi o te najpopularniejsze.
Korzystałem niedawno z KMPlayera, sprzęt mam słabszy niż Twój, a było wszystko ok, więc wina nie tkwi w sprzęcie. Jedyny problem z odtwarzaniem dotyczył formatu RMVB. Jeśli nie chcesz instalować żadnych kodeków, to VLC media player ma je zintegrowane (podobnie jak KM Player); wypróbuj i zobaczymy, czy problem nadal występuje.