Jakieś 2 tygodnie temu podczas normalnej pracy komputera system się zawiesił. Po ponownym uruchomieniu zatrzymał się za no logo windowsa i pomimo iż komputer cały czas pracował nic się nie działo.
Najpierw probowałem naprawić to zwykłym przywróceniem systemu z partycji Recovery. Niestety proste przywracanie nie przyniosło zadnego skutku. Następnie dałem całkowite przywracanie do pierwszej kopi zapasowej która znajdowała się, na partycji recovery.
To też nie pomogło, próba instalacji z płytki również nie dawała efektu. Windows co prawda instalował się na nowo ale wszystko trwało strasznie długo ( prawie cały dzień) Komputer co prawda sie potem uruchomił ale działał bardzo wolno po czym znowu się zawiesił. Ostatnim moim ruchem było wyczyszczenie partycji systemowej programem Gparted.
Po sformatowaniu partycji systemowej, zainstalowałem system który działał, aczkolwiek nie miałem żadnych sterowników, więc dałem przywracanie z partycji Recovery, która przywróciła mój komputer do stanu “nowości” (sam system + sterowniki). Po paru dniach działania sytuacja znowu się powtórzyła. Tylko tym razem nie pomaga nawet Gparted. Czy ktoś może mi pomóc? Wie ktoś może w czym leży problem?
Pobierz CrystalDiskInfo portable, wypakuj i uruchom, zmień ustawienia (Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC]) i wstaw link do screenshota (całe okno) z programu.
Jeśli tak to uruchom Wiersz poleceń (w menu stert wpisz cmd , kliknij prawym i Uruchomjako Administrator), wpisz chkdsk c: /f kliknij Enter, wpisz T i zatwierdź enterem, uruchom ponownie laptopa.
Niestety uruchomienie komputera graniczy z cudem, w trybie awaryjnym zazwyczaj jest tylko czarne tło z napisem windows 7 i nic więcej) , ale będę próbował dzisiaj cała noc, może sie załaduje. Pewnie dam znać jutro czy się uruchomił.
Pobierz Hirens Boot CD, wypakuj, włóż czystą płytę do napędu, w wypakowanym folderze uruchom BurnToCD , w Device powinna być twoja nagrywarka, kliknij Start.
Uruchom laptopa z nagranej płyty, wybierz Mini Windows XP (nieraz trzeba trochę poczekać na załadowanie ikon na pulpicie), uruchom Command prompt (czarna ikona) i wpisz chkdsk c: /f (gdzie c to partycja systemowa), wykonaj to kilka razy, aż nie znajdzie żadnych problemów.
Wejdź w My Computer i sprawdź czy możesz przeglądać pliki na partycji C, jeśli tak to uruchom ponownie laptopa (bez płyty CD).
Co do plików partycji C mogę je przeglądac ale dzieje się to dosyć powoli. Muszę trochę poczekać na reakcje.
Dobra błędów nie ma nastomiast przeglądanie idzie dosyć mozolnie.
– Dodane 03.10.2013 (Cz) 22:24 –
Po uruchomieniu komputera wyskoczyło w jakim trybie chce go uruchomić. Uruchomilego go w trybie normalnym i narazie jest starting windows i komputer pracuje.
– Dodane 03.10.2013 (Cz) 22:34 –
Czy mam może włożyć potem płytkę windowsa 7 żeby naprawił błędy? czy po prostu uruchomić ponownie komputer jak gdyby nigdy nic?
Odrazu po włączeniu wyłącza sie po czym uruchamia ponownie z ekranem Windows Error Recovery. I gdy uruchomi sie z trybie normalnym to stoi na Starting windows
– Dodane 03.10.2013 (Cz) 22:53 –
Dać mu płytę Windowsa do bootowania? i spróbować go naprawić czy to się mija z celem?
Zainstalowałem windowsa na innej partycji i działa pytanie jak długo. Czy teraz gdy działa moge wykonac jakieś sprawdzenie dysku bądź innych komponentow?
Niekoniecznie, spróbowałbym jeszcze zrobić remap lub zerowanie (usunie wszystko z dysku).
Przed kontynuowaniem naprawy dysku zalecam zrobić kopię plików.
Robisz to na własna odpowiedzialność.
Wejdź do biosu, zmień tryb SATA na Compatibility lub IDE , zapisz ustawienia, jeśli jest już tak ustawione to nic nie zmieniaj.
Uruchom laptopa z Hirens Boot, wybierz Dos Programs, Harddisk Tools, MHDD 4.6, na tym ekranie wybierz swój dysk (nazwa twojego dysku to HN-M101MBB, wpisz liczbę pod którą jest dysk i Enter)
Kliknij F4 i ustaw wszystko jak na tym zdjęciu (przy Remap ma być ON , wartość zmień spacją)
Kliknij F4 (operacja trochę potrwa).
Po zakończonej operacji kliknij Alt+X, wciśnij Ctrl+Alt+Del, wejdź do biosu i przestaw tryb SATA na AHCI (jeśli tak wcześniej było ustawione), zapisz ustawienia i uruchom normalnie laptopa.