Zacinanie komputera


(Kamil1515) #1

Witam

zawsze problemy z komputerem rozwiązywałem sam, nigdy nie miałem z tym problemu aż tu nagle dopadło mnie takie coś dziwnego

Komputer działa normalnie aż tu nagle zacina się i juz nic nie pomoże tylko restart. Czasami jest dobrze a czasami dzieje się to kilka razy dzienni. Podziała i nagle zwis. obraz staje w miejscu i na nic nie reaguje, kompletna zawiech.

Komputer nie jest ani podkręcany ani nic takiego temperatury podzespołów w normie, nic się nie grzeje. Procek nie przekracza 50 "C Grafika też się nie przegrzewa. Niemam pojęcia co mu jest. I jak w ogóle szukać usterki.

System bez żadnych wirusów( kaspersky czuwa) Naprawdę niewiem jak to naprawić dlatego proszę was o pomoc, jaką sugestię czy coś bo naprawdę to nic przyjemnego. Nawet niewiem co ewentualnie wymienić żeby było dobrze.

Pozdrawiam


(Cosik Ktosik) #2

Zacznij od sprawdzenia napięć (miernikiem, biosem lub everestem). Potem sprawdź pamięć programem Memtest86. Czy Masz jakieś bluescreeny? Jeżeli tak, to z jakim kodem błędu? Czy sprawdzałeś dysk pod kątem bad sektorów i czy w SMART jest wszystko OK?


(Kamil1515) #3

Napięcia mam raczej dobre ( niedawno kupowałem lepszy zasilacza ) ale sprawdze Niemam rzadnych blue screenów czy jakiś innych błędów, nic kompletnie poprostu nagle komputer staje w miejscu i nic się nie dzieje resetuje go i działa normalnie przez jakiś czas a windows nic nie wyświetla o błędzie.

Zaraz ściągam tego memtest86


(Cosik Ktosik) #4

Objawy raczej błędów w pamięci, problemów z zasilaczem lub płyty głównej. O pamięci już pisałem. Zasilacz, no to zależy jaki Masz (moc i producent) oraz konfiguracja komputera. Płyta główna, sprawdź jest stan ogólny, tj głównie stan kondensatorów, czy nie są wybrzuszone lub wylane. Spróbuj z ustawieniami optymalnymi w biosie lub nawet upgrade biosu.


(Kamil1515) #5

Właśnie wypaliłem memtest86 i sprawdze pamięć zachwile Mam najnowszą wersję bios jaka jest na stronie producenta zasialcz to chyba 450 w ale sprawdze zaraz dokładnie . W biosie wszystko ustawione na default

Żadnych kombinacji.

Co do kompa to płyta główna k7 upgrade 880, 512 mb ram Kingstone, Radeon 9550 128 mb , Athlon Xp 2200+ ( 1800 mhz)

Dzięki za zainteresowanie.


(pycia14) #6

Liczy się dokładna nazwa zasilacza :wink:


(Kamil1515) #7

A może tu jest problem. Mam razem 512 mb raz 2x 256. Myslałem ze to ta sama firma tych kości ale jedna to kingstone a druga goodram oto ich dane

KINGSTONE:

Taktowanie pamięci:

@ 200 MHz 3.0-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 133 MHz 2.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS)

GOODRAM:

Taktowanie pamięci:

@ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 133 MHz 2.0-2-2-6 (CL-RCD-RP-RAS)

Obydwie pracują na 200mhz (400) ustawiłem to ręcznie a bios ustawia automatycznie za nisko - 166(333)

Przy taktowaniu 200(400) mają jaką różnice

goodram-

@ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)

kingstone-

@ 200 MHz 3.0-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS)

Przy mniejszych wartościach dane są te same i tak tez ustawia bios.

Czy to może być przyczyną że na najwyższej wartości zle współpracuja ze sobą ??????

Dodam że działają w Dual Chanel.


(Cosik Ktosik) #8

Teoretycznie powinny być takie same. CL są tu bardzo ważne, ale one są takie same. Zaniżył do DDR333, bo DDR400 nie jest standardem. 2 kości DDR są obniżane do 333, 3 do 266 itd. Tylko jedna kość może chodzić z pełną prędkością DDR400. Zrobiono tak, bo DDR400 to było już za dużo dla DDR i pamięci nie działały stabilnie. Wróć do DDR333 (procesor też nie ma więcej). Po drugie, czy memtest86 wywalił jakieś błędy?


(Kamil1515) #9

memtest86 nic takiego nie pakazuje t.z nic o błędach

przestawie to taktowanie ramu i zobaczymy co z tym będzie


(Majkamarcin820) #10

mam problem poniewaz jak wlanczam kompa to sie zacina musze dac crt,alt i del i sie odcina nie moge zalogowac sie do gg w mozili tez niechodzi dobrze a tak pozatym to dobrze dziala co moglo sie stac prosze o odpowiedzi

-- Dodane 28.02.2011 (Pn) 17:55 --

prosze o odpowiedzi


(sla17) #11

Próbowałeś przekładać kości?

Osobiście kiedyś komputer padł (bla, bla, bla). Gdy już z nim wygrałem, miałem podobnie jak u Ciebie - wszystko się zwieszało, pomagał tylko RESET. Przestawiłem kości, i wszystko działa jak należy :wink:

Nie wiem czy to szczęście, czy rzeczywiście ma to coś wspólnego, jednak warto spróbować - to nic nie kosztuje :wink:


(Majkamarcin820) #12

ale mo komp jest na gwarancij niedawno kupiony nie cche go rozbierac sie od startu zacina musze dac crt alt i del co mozecie jeszzce poradzic moze zasilacz odpowiedzcie

-- Dodane 03.03.2011 (Cz) 14:34 --

ale ja juz formatowalem dysk przeinstalowalem system mam windows home edition a w aplecie system sa moje wymagania i pisze rozszerzenie adresu fizycznego moze to to


(sla17) #13

Czemu nie otwierać, czyżby miał plombę:)?


(Majkamarcin820) #14

tak ma plombe ale nie sadze ze to kosc ram moze zasilacz a z powodu kurzu w kompie tez by moglo byc

-- Dodane 03.03.2011 (Cz) 17:52 --

a co sie jeszcze moze dziac

-- Dodane 03.03.2011 (Cz) 17:57 --

a mam pytanie co to za proces jest Isass.exe to jest wirus nie moge tego wylaczyc z menadzera zadan

-- Dodane 03.03.2011 (Cz) 17:58 --

czy to plik systemowy


(sla17) #15

Skoro masz plombę to oddaj do serwisu, bo to nie ma sensu, skoro nie masz dostępu do bebechów.


(Majkamarcin820) #16

a plik Isass to systemowy czy wirus

-- Dodane 03.03.2011 (Cz) 19:08 --

a plik Isass to systemowy czy wirus

-- Dodane 03.03.2011 (Cz) 20:21 --

plik Isass.exe to plik systemowy czy wirus