Zacinanie podczas logo systemu windows


(arczikox123) #1

Witam. Mam problem na windows 7. Podczas uruchamiania czasem ekran startowy zatnie się na logo windows i pomaga tylko reset. Ktoś wie czym to może być spowodowane??


(Johny) #2

Sprawdż dysk i pamięć ram,może być nawet niedociśnięta,zabrudzone styki.Przy niepewnym dysku też może się zawieszać.


(Dimatheus) #3

Hej,

 

Czy w takiej sytuacji świeci się kontrolka pracy dysku twardego? Czy na klawiaturze wciskanie Caps Locka powoduje zaświecenie się kontrolki?

 

Pozdrawiam,
Dimatheus


(arczikox123) #4

Tak wszystko pracuje. system stoi na ssd kontrolki się pala i capslok też. 


(Dimatheus) #5

Hej,

 

Czy nie jest tak, że problem pojawia się bezpośrednio po aktualizowaniu systemu?

 

Pozdrawiam,
Dimatheus


(arczikox123) #6

Nie. Aktualizacje mam wyłączone także nie wiem czy to może być powodem. 

 


(Dimatheus) #7

Hej,

 

  • A nie masz podłączonych do portów USB jakiś urządzeń?
  • Z jakiego oprogramowania antywirusowego korzystasz?

 

Pozdrawiam,
Dimatheus


(arczikox123) #8

Przez USB mam myszkę, drukarkę oraz klawiaturę. nic innego nie ma. Dysk ssd mam jako systemowy a HDD jako magazyn danych. Antywirus to  Kaspersky. 


(Dimatheus) #9

Hej,

 

Spróbuj na czas testów odłączyć drukarkę i zobaczyć jak będzie zachowywał się komputer w czasie startu. Ewentualnie można też zobaczyć, jak system zachowa się po deinstalacji antywirusa.

 

Pozdrawiam,
Dimatheus


(arczikox123) #10

Dziękuję za pomoc, sprawdzę A jakoś po logach da się zidentyfikować problem lub jakoś inaczej? 


(Dimatheus) #11

Hej,

 

Myślę, że można zobaczyć, jakie usługi i procesy ładują się w czasie startu, ale na początek sprawdź te urządzenia USB i antywirusa.

 

Pozdrawiam,
Dimatheus


(arczikox123) #12

Okej, dziękuje :slight_smile:


(arczikox123) #13

Witam ponownie. Zauważyłem że problem występuje tylko podczas pierwszego uruchomienia komputera danego dnia, później przy kolejnych odpaleniach działa wszystko normalne. 


(Dimatheus) #14

Hej,

  • A masz miernik cyfrowy, by posprawdzać napięcia zasilacza?
  • Czy przypadkiem na płycie głównej nie ma wybrzuszonych kondensatorów?
  • Ile lat ma komputer?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(wstydzienamidzie) #15

Hej,

 

Może być też tak, że pamięć RAM w Twoim PC jest uszkodzona. Kwestia tego ile masz kości włożonych w odpowiednie sloty. Jeśli masz ich kilka to próbuj pojedynczo uruchamiać na każdej z nich, możliwe że wyłapiesz w ten sposób jedną z nich.

 

Ewentualnie przetestuj każdą pojedynczo za pomocą programu Memtest+86 który można zbootować z poziomu płyty CD bez uruchamiania systemu.

 

Podejrzewam, że możesz mieć padnięty jeden moduł RAMu i stąd dzieją się takie cuda :).

 

 


(arczikox123) #16

Komputer jest nowy, wcześniej przed reinstalacja systemu wszystko chodziło dobrze. Dopiero po nowej instalacji coś takiego występuje. Mam jedną kość ram 8gb. 

Kondensatory jutro sprawdzę a miernik posiadam. Jak mam zmierzyć napięcia?


(Dimatheus) #17

Hej,

 

Warto na pewno przetestować pamięć RAM, o czym pisze @wstydzienamidzie.

 

Myślę, że pomoże ten wpis - http://forum.benchmark.pl/topic/78009-pomiar-napięć-na-zasilaczu/

 

Pozdrawiam,
Dimatheus


(arczikox123) #18

Okej, przetestuje. Spróbuje jeszcze wypiąć i wpiąć ram . Dziś przykładowo za pierwszym razem komputer się uruchomił normalnie. Sprawdze jeszcze zasilacz bo mam go już ze 4 lata, xfx ts550w. Ponoć markowy ale może już nie domaga :slight_smile:


(Dimatheus) #19

Hej,

 

Generalnie nawet najlepsze zasilacze mogą się zepsuć. Takie uroki elektroniki.

 

Pozdrawiam,
Dimatheus