Zacinanie się filmów - tym razem wydaje sie być nietrywialne


(Protogenes) #1

Witam,

Zmieniłem kartę graficzną AGP z Radeona 9550 na Radeona 3650 (dokładnie ASUS AH3650). Od tego momentu prześladuje mnie pewien problem.

Otóż zwykłe filmy typu DivX, Xvid zacinają się w trakcie odtwarzania. Niby nic nowego, ale... zacinają się tylko wtedy gdy są odtwarzane z dysku SATA. Jeśli skopiuje ten sam materiał na pendrive'a, dysk IDE albo zacznę odtwarzać go po sieci z drugiego komputera wszystko będzie działało jak należy.

Żaby było ciekawiej to na tej karcie graficznej, mogę puścić 3 filmy Full HD na raz, bez żadnego problemu za pomocą MPC Home Cinema.

Po prawie 2 miesiącach od zakupu wyczerpały mi się już pomysły na rozwiązanie tego problemu, dlatego pytam tu.

Kilka faktów:

  • system to Windows XP SP2

  • po wymianie karty system został postawiony na nowo, po każdych sterownikach karty odtworzenie z ghosta z "czystym" XP SP2

  • kodeki w kompie: ffdshow (rev3111 ), Lazy Man's MKV b99 (dla testów również DivX 5.1)

  • playery: BSPlayer (dla testów: DivXPlayer, VLC, MPC Home Cinema)

  • zacięcie trwa _zawsze_ ~12-13 sekund (monitorowałem Filemon'em odczyty w trakcie odtwarzania filmu)

  • zacięcia występują losowo, czasem po 1 sekundzie, czasem po 5 minutach filmu

  • kiedy dany materiał jest odczytywany sekwencyjnie np: w celu wygenerowania MD4, Filemon nie notuje żadnych zacięć

  • próbowałem serii sterowników do kart serii ATI3600 – bez efektu

  • ten sam player np: BSPlayer + np: ffdshow zacina się gdy film leci z dysku, nie zacina się gdy plik jest na pendrive’ie, dysku IDE lub po sieci

  • pliki na dysku nie są sfragmentowane

Poza ta anomalią, która uniemożliwia normalne oglądanie zwykłych, dziadowskich DivX'ów karta śmiga jak złoto. Żadnych zacięć w grach, odtwarza płynnie filmy Full HD.

Przepraszam za długość posta, ale chciałem byc możliwie precyzyjny. Za wszystkie podpowiedzi i rady z góry bardzo serdecznie dziękuję,

Pozdrawiam

Prot

PS. Jeśli potrzebne będą jakieś dodatkowe informacje, dajcie znać.


(Kisielek) #2

2 miesiące i nie wpadłeś by wypróbować playerów nie korzystających z systemowych kodeków?

2 peirwsze z brzegu najpopularniejsze:

  • SMPlayer

  • VLC

sprawdź na nich najpierw a będzie można zwęzić czy to system i sterowniki czy kodeki.


(Hindol) #3

dorzuciłbym do tego SP3, instaluje się na wszelkich "wersjach" XP

ponadto jak sam piszesz problem jest bardziej z SATA niż z kodekami/filmami

zainteresuj się sterami do płyty/SATA, trybem działania SATA (AHCI/native)


(Wojtek Moto) #4

Możesz uruchomić inny system - chociażby jakiś linuxowy liveCD, dajmy na to Ubuntu - i sprawdzić występowanie problemu?

Skoro używasz ghosta - może warto 'zamrozić' aktualny stan systemu w *.gho, zainstalować tymczasowo Windows 7 lub Vistę ( http://www.dobreprogramy.pl/Microsoft-u ... 14304.html), a po przetestowaniu systemu w takiej konfiguracji powrócić do systemu sprzed zmian (przywracanie ghostem)?

Ja zrobiłbym tak na Twoim miejscu. Być może to XP nie radzi sobie z tematem, bo występuje nietypowy konflikt sterowników?

Kolega wyraźnie napisał (i nie edytował wypowiedzi):

"- playery: BSPlayer (dla testów: DivXPlayer, VLC, MPC Home Cinema)"


(Protogenes) #5

Rzadko cytuję sam siebie, ale widać trzeba :slight_smile: : "- playery: BSPlayer (dla testów: DivXPlayer, VLC, MPC Home Cinema)"

A dla uściślenia, VLC się tnie podobnie jak BSPlayer. Dlatego napisałem o tym ostatnim jako o przykładzie.

MPC Home Cinema odtwarza w większości prawidłowo, choć zdarza mu się zakrztusić.

pozdrawiam

Prot

-- Dodane 28.10.2009 (Śr) 9:47 --

W tej chwili już jest SP3, pozwoliłem systemowi dociągnąć co się da z Windows Update.

Ja właśnie nie jestem pewien czy to problem z SATA bo inny player, wyjątkowo MPC Home Cinema odtwarza prawie poprawnie te same materiały.

Wszelkie odczyty z dysku również odbywają się bez problemów. Odczyty filmów Full HD też idą bez żadnych zacięć.

pozdrawiam

Prot

-- Dodane 28.10.2009 (Śr) 9:52 --

Zainteresowałem się już wcześniej bo bez nich instalka XP nie widzi SATA. Dawno temu połączyłem instalkę mojego XP z tymi sterownikami nLite'em i do czasu wymiany karty na AH3650 nie miałem problemów. No cóż, chciałem sobie polepszyć :slight_smile:

Tryb działania SATA... hmmm ktoś już kiedyś cos takiego sugerował ale o dziwo u mnie w BIOS'ie nic takiego nie widać. Jest SATA enabled/disabled i tyle. W dodatkowy setupie dla SATA też nic interesującego nie ma bo służy do konfiguracji RAID'a, a tego nie posiadam.

pozdrawiam

Prot

-- Dodane 28.10.2009 (Śr) 10:12 --

Z Linuxem to niezły pomysł. Jest tylko jedno małe "ale". Wolałbym nie pakować się w system, którego nie używam na co dzień z tak konfliktowym sprzętem. Ta karta jest wystarczająco upierdliwa pod Windows'em i coś czuję, że przy Linuxie wymięknę jeszcze szybciej.

Pomyślałem o Windows 7, ale zrobię chyba tak, że postawię go na innym dysku. Jeśli problem dotyczy samej współpracy z dyskiem to SATA będzie jako drugi dysk z materiałami wideo. W chwilach największych testów miałem pusty system, ale w miarę upływu czasu partycja systemowa ze względu na rozmiar stała się upierdliwa w ghost'owaniu.

Słowo "nietypowy" najbardziej mi się tu nie podoba :slight_smile: Byłoby lepiej gdy rezultaty były bardziej jednoznaczne, np: nie działa w ogóle :wink:

pozdrawiam

Prot


(Kisielek) #6

First.. BSplayer nie jest bezkodekowy, daruj sobie

Secundo.. DivXPlayer - to co wyżej

i dalej - MPC mimo natywnych niektórych filtrów i korzystanie z DirectShow nie jest bez kodekowy do jasnej *!

VLC, ostatnio niestabilny na niektórych konfiguracjach sprzętowych a u mnie już masakra gdzie SMplayer pięknie odtwarza jakikolwiek materiał audio/video (na zmianę z MPC na poprawnie skonfigurowanym systemi z kodekami i sterownikami)

Sprawdź to na Ubuntu 9.04 LiveCD - nie musisz go wcale instalować.


(Protogenes) #7

Nigdzie nie napisałem, że BSPlayer jest bezkodekowy, mało tego, wyraźnie zaznaczyłem, że był testowany z ffdshow. Co do MPC Home Cinema, to testowałem go kiedy w systemie nie było żadnych innych kodeków ani playerów, właśnie po to aby wykluczyć ich wpływ. O dziwo nie znalazłem materiału, który by się nie chciał odtworzyć więc z mojego punktu widzenia ma wbudowane to czego mi potrzeba. Albo może mam materiały w mało egzotycznych formatach :slight_smile: VLC również poradził sobie u mnie z odtwarzaniem video, ale w podobny sposób jak BSPlayer czyli krzaczy się.

W całej tej sprawie najbardziej dziwi mnie fakt, że w całym systemie, pod kątem konfiguracij zmieniła się tylko i wyłącznie ta karta. System reinstaluję z check listy i od dość długiego czasu mam niezmienną konfigurację. Nie jestem maniakiem "cyfry w wersji" softu i dosyć konserwatywnie podchodzę do np: wszelkich nowych beta wersji. Z ostatniej checklisty wypadły mi jedynie Omegi 3.8.442 do starego Radeona 9550, a wpadły aktualne sterowniki do karty ze strony ASUS'a.

I jeszcze chciałbym zwrócić uwagę kolegów na długość tego zacięcia. Za każdym razem kiedy zapuszczę Filemona, przerwa ma ~12-13 sekund. Jakaś dziwna prawidłowość :-/

Zassałem zaproponowany przez "WojtekJ" Windows 7, więc on pójdzie na pierwszy ogień.

pozdrawiam

Prot

-- Dodane 01.11.2009 (N) 8:34 --

Nowe wieści z placu boju.

Najpierw dobra: XBMC Media Center na XP o dziwo nie zawiesza się. Teraz zła: Instalacja Windows 7 powiodła się, gorzej z instalacją sterowników do grafiki. Oryginalne sterowniki udostępnione przez ASUSA mają status beta i powodują całkowity zawias komputera po krótkim, intensywniejszym wykorzystaniu możliwości karty. Odpalam HL2 i po kilkunastu sekundach zwis. Odpalam jakiś film i kilka razy poruszę oknem z filmem - zwis. Póki co żadnych kodeków w systemie nie ma, czyta filmy tym co ma wbudowane.

Próba instalacji sterowników do A3650 pod Windows 7 pobranych ze strony AMD (ATI Catalyst 9.10 suite) kończy się sukcesem, jednak obecnoś sterownika nie manifestuje się w systemie w żaden znany sposób. Tak jakby w ogóle nie został zainstalowany.

pozdrawiam

Prot


(Bielawski Piotr) #8

A ja mam to samo, tyle że na dysku ATA filmy sie zacinaja, tak na 1 sekunde, czasami film idze bez problemu przez pare minut. A z dysku zewnęcznego idzie bez problemu cały czas. Mam Ubuntu 11.04 karte Nvidia Go 7600 bo to laptop i dysk ATA 500Gb hybryda seagate Momentus XT. Na poprzedniej wersji systemu 10.10 wszystko było ok. Odtwarzacz ten sam na obu systemach Mplayer, na aktualnym systeme nawet kompilacja Mplayer'a nie pomogła.

Rozwiązałeś swój problem?


(Mariuszbaczek) #9

Może coś z dyskiem ? Miałem podobny problem. Ściągnij HD Tune i sprawdź dysk. Mojemu pomogło zerowanie. :slight_smile:


(Bielawski Piotr) #10

Dysk świerzutki, ma pare miesięcy dopiero.

Zaraz sprawdze pod windows7 jak filmy działają.