Zacinanie się przy łączeniu z internetem


(B Chruszczynski) #1

Witam.

Ostatnio odebrałem komputer z serwisu gdzie zmieniłem Windowsa 7 (32 bit) na 7 (64 bit).

Dobudowałem RAM. Zauważyłem, że podczas łączenia się z internetem, co i tak było skomplikowaną procedurą, czasem komputer łapie mega zacinkę - 99% zużycia RAMu mimo iż mam 6GB. Wszystko pożera nagle explorer.exe., który czasem chwilę później odmawia posłuszeństwa i się restartuje, a jeżeli się nie resetuje to robi jakieś dziwne odwałki typu niemożność najechania na pasek start, albo nie wyświetlanie folderów. Zazwyczaj jednak wszystko powoli wraca do normy. Jednak podkreślam, zacinka jest masakryczna, nawet kursorem nie mogę ruszyć, muzyka się zacina itp. Teraz robię tak, że podczas łączenia czekam z włączonym menadżerem danych, żeby jak tylko rośnie zużycie pamięci fizycznej kliknąć "zamknij proces" na procesie "explorer.exe". Druga sprawa to to, że net dużo częściej się rozłącza. Często rozłącza się prawie od razu po połączeniu. Wyjaśnię teraz jak łącze się z internetem, a jest to sposób autorski. :smiley:

Zazwyczaj jak włączam komputer to się automatycznie łączy z netem. Czasem jednak jest połączony z siecią, ale nie ma dostępu do internetu. (żółty wykrzyknik na pasku) Wtedy wyłączam i włączam router (bez tego ten sposób nie działa) i włączam "połączenie szerokopasmowe". Próbuje się łączyć, często kilkakrotnie występuje komunikat o tym, że nie dało się połączyć, więc klikam "ponów próbę". (aczkolwiek nie jest to konieczne, bo jak pozostawię odliczanie do następnego połączenia, to net też się połączy) Po jakimś czasie łącze się z internetem, ale próba łączenia nie znika, muszę ją sam anulować.

Wcześniej (przed zmianą systemu i formatem) wszystko było okej. Net rozłączał się parę razy w ciągu dnia, teraz potrafi kilkanaście.

Zauważyłem także, że czasem po wyłączeniu i włączeniu routera, wyszukiwanie sieci zatrzymuje się np. na "identyfikowaniu sieci", albo innych jak "wyszukiwanie sieci".

Jak zamknę proces explorer,exe podczas tej zacinki, to później nie mogę włączyć "połączenia szerokopasmowego". Zwyczajnie nie da się rozwinąć, żeby kliknąć "połącz". Wtedy muszę tworzyć nowe połączenie szerokopasmowe. :evil:

Wiem, że to wszystko skomplikowane, ale starałem się wyjaśnić najlepiej jak potrafię. :oops:

Posiadam Orange Freedom Pro, a modem do Axesstel MV410, łącze się przez kabel sieciowy.

Co zrobić, aby łącznie z netem nie było tak czasochłonne, upierdliwe i nie było tego zacinania się?

Jak będzie potrzebne to mogę wrzucić jakieś screen'y. Z góry dziękuję.


(Sebastian Semmerling) #2

Siema.

Przeskanuj komputer jakimś antywirem, skanerem i sprawdź czy czasami nie masz zainfekowanego procesu explorer.exe lub innych plików systemu.


(B Chruszczynski) #3

Przeskanowałem, nic nie znalazł.