Cześć! Przerzuciłem się z Windows 7 na Windows 10, poinstalowałem wszystkie sterowniki, system oczywiście oryginalny. System potrafi się zamulać, w użyciu procesora czasami pokazuje 100%. Nie wiem co mogę już zrobić.
Daj systemowi kilka godzin albo nawet całą noc na “ułożenie się” (zostaw włączony i ustaw by się nie uśpił). Świeży system pobiera i instaluje aktualizacje, indeksuje zawartość dysku, co pochłania zasoby, zwłaszcza przy tradycyjnym dysku HDD.
Tak jak pisze @direct39
Pracuj normalnie na komputerze, on w tym czasie pobierze aktualizacje, zainstaluje je, przemieli dyskiem. Po kilku godzinach będzie spokój.
Windows 10 od zawsze tak ma jak piszesz, o czym należy pamiętać.
Dzisiaj już cały dzień tak działa, i bez rezultatów. Dość często eksplorator windows wskazuje na 50%.
Co do aktualizacji - napisane jest, że wszystko już jest aktualne. Może to winda antywirusa? Posiadam bitdefender.
SSD nie są już dzisiaj drogie. MX 500 500 GB kosztuje dzisiaj 280-300 zł. 250 GB spokojnie wystarcza, a to koszt 180-200 zł. Te dyski co chwila sa gdzieś na promocji i wyrwać 500 GB za 250 zł czy 250 za 160 nie jest wielkim wyczynem. Tak częste obniżki to zapowiedź obniżenia cen. Już są zapewne obniżone w hurtowniach, ale sklepy zawszę chcą chwilę dorobić i trzymają stare ceny.
Ok, zauważyłem, że podczas przeglądania stron(czy uruchamiania), na wszystkich przeglądarkach, w procesach google chrome wykorzystuje 70% procesora. Jest napisane tak Google Chrome(9), tak jakby było włączone 9 przeglądarek jednocześnie.
Nie prawda. Po czystej instalacji systemu Windows 10, jak wgrasz wszystkie aktualizacje z Windows Update, zaktualizujesz sprzęt po sprzęcie wszystko przez menadżer urządzeń aktualizuj sterowniki online i zaktualizujesz sterowniki grafiki do najnowszej wersji, taki system jest gotowy do pracy i nie potrzebuje zbędnych innych sterowników.
Mogą być jeszcze problemy ze sterownikami.Sprawdż czy wszystko aktualne.Chipset,sieć,grafika,dżwięk.System domyślnie używa standardowego sterownika “Karta graficzna VGA” i trzeba instalować nowe,żeby wykrył dobrze grafikę.Czy w Menadzerze urządzeń nie ma wykrzykników i komunikatów “Urządzenie nie działa poprawnie.”
Bez sterowników wszystko przerzuca na procesor główny.Piszesz że poinstalowałeś,ale się upewnij.Jest jeszcze indeksowanie dysku,ono też potrafi przymulić.
Ok, chyba wszystko jest już ok, i działa bez problemu. Prawdopodobnie złapałem infekcję podczas pobierania antywirusa. Przeinstalowałem system, zainstalowałem aktualizacje, zainstalowałem innego antywirusa, sterowniki. I aktualnie śmiga aż miło. Poczekam jeszcze w razie czego kilka dni.