Zacinanie się świeżo zainstalowanego systemu

Cześć! Przerzuciłem się z Windows 7 na Windows 10, poinstalowałem wszystkie sterowniki, system oczywiście oryginalny. System potrafi się zamulać, w użyciu procesora czasami pokazuje 100%. Nie wiem co mogę już zrobić.

Mój komputer:

Amd phenom x4 840 3.20ghz
Radeon 6850hd 1gb
ram 4gb

Daj systemowi kilka godzin albo nawet całą noc na “ułożenie się” (zostaw włączony i ustaw by się nie uśpił). Świeży system pobiera i instaluje aktualizacje, indeksuje zawartość dysku, co pochłania zasoby, zwłaszcza przy tradycyjnym dysku HDD.

2 polubienia

Tak jak pisze @direct39
Pracuj normalnie na komputerze, on w tym czasie pobierze aktualizacje, zainstaluje je, przemieli dyskiem. Po kilku godzinach będzie spokój.
Windows 10 od zawsze tak ma jak piszesz, o czym należy pamiętać.

1 polubienie

Dzisiaj już cały dzień tak działa, i bez rezultatów. Dość często eksplorator windows wskazuje na 50%.
Co do aktualizacji - napisane jest, że wszystko już jest aktualne. Może to winda antywirusa? Posiadam bitdefender.

Nie tylko Win10, ale na Win10 jest najbardziej to odczuwalne dopiero. Szczególnie na dyskach HDD.

Niekoniecznie. Wstrzymaj się jeszcze i poczekaj.

Ok, będę czekać.

Gdyby dyski SSD o większej pojemności byłyby tak tanie jak HDD, większość by sobie pozwoliła na taki dysk. :wink:

SSD nie są już dzisiaj drogie. MX 500 500 GB kosztuje dzisiaj 280-300 zł. 250 GB spokojnie wystarcza, a to koszt 180-200 zł. Te dyski co chwila sa gdzieś na promocji i wyrwać 500 GB za 250 zł czy 250 za 160 nie jest wielkim wyczynem. Tak częste obniżki to zapowiedź obniżenia cen. Już są zapewne obniżone w hurtowniach, ale sklepy zawszę chcą chwilę dorobić i trzymają stare ceny.

Nie potrzeba 1TB, ale sam komfort pracy wzrośnie.

Ok, zauważyłem, że podczas przeglądania stron(czy uruchamiania), na wszystkich przeglądarkach, w procesach google chrome wykorzystuje 70% procesora. Jest napisane tak Google Chrome(9), tak jakby było włączone 9 przeglądarek jednocześnie.

U mnie w pracy Windows 10 układa się 3 lata.
Czasami działa szybko, czasami wolno. Nie wiadomo od czego to zależy.

Nie prawda. Po czystej instalacji systemu Windows 10, jak wgrasz wszystkie aktualizacje z Windows Update, zaktualizujesz sprzęt po sprzęcie wszystko przez menadżer urządzeń aktualizuj sterowniki online i zaktualizujesz sterowniki grafiki do najnowszej wersji, taki system jest gotowy do pracy i nie potrzebuje zbędnych innych sterowników.

Mogą być jeszcze problemy ze sterownikami.Sprawdż czy wszystko aktualne.Chipset,sieć,grafika,dżwięk.System domyślnie używa standardowego sterownika “Karta graficzna VGA” i trzeba instalować nowe,żeby wykrył dobrze grafikę.Czy w Menadzerze urządzeń nie ma wykrzykników i komunikatów “Urządzenie nie działa poprawnie.”
Bez sterowników wszystko przerzuca na procesor główny.Piszesz że poinstalowałeś,ale się upewnij.Jest jeszcze indeksowanie dysku,ono też potrafi przymulić.

Do tego pewnie dysk HDD. Trzeba było zostać na siódemce.

A sprawdzałeś w menedżerze zadań co tak Ci zajmuje?

Reasumując spróbuj zwiększyć ram i jak masz możliwość wymień dysk na Ssd nawet 120 GB. Zauważysz różnice. Już sam start systemu będzie szybszy

Ok, chyba wszystko jest już ok, i działa bez problemu. Prawdopodobnie złapałem infekcję podczas pobierania antywirusa. Przeinstalowałem system, zainstalowałem aktualizacje, zainstalowałem innego antywirusa, sterowniki. I aktualnie śmiga aż miło. Poczekam jeszcze w razie czego kilka dni.

No a jakiego antywirusa zainstalowałeś? Bo też rozglądam się za czymś dobrym.