Zacinanie się systemu

Witam,
Odebrałem nową płytę z gwarancji (asus tuf b650-e wifi) i teraz po złożeniu (ryzen 7 7700) i instalacji systemu (win11), aktualizacji biosu i innych sterowników mam problem z zacinaniem się systemu. Występuje to różnie i proces „system” wskakuje na 8-9% i skacze co kilka sekund na kilku cpu.
Myślałem że wyeliminowałem to aktualizując chipset do najnowszej wersji bo był nieznany sprzęt w menedżerze urządzeń a tu dalej to samo.
W hwinfo nie ma nic podejrzanego w stanie czujników, ale za to hwmonitor ma auxtin0 i tmpin4 na 91 stopni.
Nie wiem kompletnie jak się do tego zabrać

Na jakim dysku postawiony jest system? Masz jakiś drugi inny, choćby zwykły HDD aby sprawdzić i wykluczyć wadliwe działanie tego pierwszego (należy go całkowicie odłączyć)?

Nowy Kingston FURY Renegade PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD

Ale nie było tego zawieszania przy starej płycie

A drugi inny?

drugi to KIOXIA-EXCERIA SATA SSD - 480,1 GB
ale tam z montażem jest pełno grzebaniny, skąd wiesz że dysk?

To KIOXIA niech zostanie - na nim postaw system a Kingstona odłącz. Takie usterki sprawdza się metodą podstawiania. Może być też tak, że oba dyski nawzajem się „nie lubią” i osobno będą pracować poprawnie.

a nie da się go jakoś tak wyłączyć? systemowo

Poszukaj w BIOSie może jest coś do wyłączenia.

można gdybać. Na poczatek sprawdz takowania pamieci RAM (bios) sproboj zastosowac inne pamieci szybsze?

sprawdzałem occt procesor + ram i nie widać błędów

a system jest czysty po reinstalacji ? moze masz ukrytką koparkę bitcoin pod np. chrome

czysty

Obawiam się, że grzebanina w kompie cię nie minie. No chyba, że oddasz sprzęt do płatnego serwisu. Problemy ścinek na systemach z AMDekami są powszechnie znane. Te procesory (a może chipsety) są bardzo wrażliwe na najdrobniejsze niekompatybilności sprzętowe. W 90% przypadkach winne są dyski albo pamięć. Dla pewności sprawdź jeszcze raz czy masz wgraną najnowszą wersję BIOSu w płytę główną.

@wasabi1084 polecił… :rofl: to mu oddam.

odpiąłem kioxie i zobaczymy będę monitorował - oby to tylko to

Dysk to można sprawdzić w kilka minut i nie widzę podstaw, aby był problemem.

Nic nie rób, bo ten pierwszy to zwykle odczyt z zasilacza, którego w ogóle nie wykrywa, dlatego podaje bzdury, a ten drugi podobnie, wartość z czujnika, który nie istnieje. U wielu osób tak wykrywa.

I tak jest przez jakiś czas, bo Windows sobie robi sobie skan, dla różnych funkcji np. prefetching czy co tam sobie wymyślili, jak masz włączone pogody, wiadomości czy gadgety, to łączy się z internetem i pobiera informacje czy jest słonko i czy Doda sobie dzisiaj zadek umyła. Sprawdza czy są aktualizacje, skaner antywirusa leci w tle itp. zwykle przez jakiś czas po instalacji system robi różne rzeczy, tak samo oprogramowanie sterowników AMD czy Nvidia sprawdza czy są nowsze wersje.

Przede wszystkim, warto wyłączyć wszystkie programy firm trzecich działające w tle. Np. startujące Gog, steam itd. soft do aktualizacji płyty.