Zacinki Assassin Syndicate od czasu do czasu

Gra działa płynnie, ale zdarzają się nagłe kilkusekundowe zacinki co jakiś czas. Wymagania spełniam. Sterowniki karty graficznej zaktualizowane, windows zaktualizowany. Od czego to zależy? Jak naprawić?

Wyłącz Windowsowy tryb gry po pierwsze.
Możesz też zoptymalizować Windows jeżeli służy Ci głównie do gier:

Jeżeli to nie pomoże to należy szukać przyczyn w jakiś sterownikach lub hardware/temperaturach.
Jaka specyfikacja komputera?

Monitoruj temperatury - skok temperatury CPU/GPU to spadek częstotliwości taktowania.

Intel Core I5-8400 2.8 GHZ, 6 rdzeni
Ram: 16GB
nvidia geforce gtx 1050TI
windows jest na SSD
gra assassin na HDD

Pełna optymalizacja zrobiona, niestety nie pomogło, przycinki kilkusekundowe zdarzają się, wszystko fajnie płynnie ładnie chodzi i nagle ścinka.

Jest jakiś program w którym mogę kontrolować temperaturę? Bo zanim wyjdę z assassina do pulpitu jak sie zatnie to chwila minie, a przydałoby się coś, żeby widzieć maksymalną temperaturę jaka była.

Jest to komputer z tego linku: https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/komputer-stacjonarny-msi-infinite-8rb-624eu-i5-8400-8gb-128gb-ssd-1tb-gtx1050ti-win10h
dokupiłem tylko ramu więcej, żeby było 16gb

Komputer wymagania spełnia, tylko grafika wydaje się być “na styk”.

“Ubisoft dodaje, że do komfortowej rozgrywki przyda się karta graficzna posiadająca co najmniej 3 GB pamięci VRAM (przy rozdzielczości 1920 x 1080 pikseli). Podczas ustawiania jakości detali graficznych zaleca się obserwowanie zużycia pamięci VRAM, aby uniknąć zacięć podczas rozgrywki.”

To cytat z PurePC.

Może zjedź delikatnie z detalami, szczegółami grafiki i zobacz jak będzie?

Problem jednak chyba z czymś innym jest, bo zmieniłem ustawienia grafiki na niskie, zużywa mi 2000MB i przycinki kilkusekundowe są. Gram kilka minut i scinka około 2-5 sekund.

Wcześniej ustawienia grafiki miałem trochę wyższe (2400MB)

Wszystkie gry Tobie się tną, czy tylko ta jedna?
Tak jak koledzy powyżej napisali: sprawdź temperatury procka i grafiki.

Jeszcze watch dogs 2, ale tutaj to jeszcze rozumiem, bo wiele osób ma z tą grą problemy. A reszta gier działa dobrze.
Ok sprawdzę temperatury i dam znać

Oprócz temperatur zasilacz jeszcze może być marnej jakości i nie trzymający napięć w ryzach. Do takich zestawów zwykle takie pakują, a ze specyfikacji nie można się dowiedzieć, bo nie podają producentów części.

Temperatury podaj podczas gry - pomoże Ci w tym nakładka z MSI Afterburner: https://www.msi.com/page/afterburner
Napięcia sprawdzisz przy pomocy HWInfo.

Info z hwmonitor i temperatury:

Na skokach napięcia nie znam się, prosiłbym o zerknięcie wyżej w poście na screenie.
W międzyczasie przetestowałem grę na laptopie hp, który ma podobne parametry jak stacjonarny MSI.
I też pojawiły się ścinki. Pamiętam że kiedyś grałem na spokojnie zarówno na laptopie jak i stacjonarnym. Problem może być w Windowsie?