Witam, jakieś 4 dni temu coś się stało z avastem którego musiałem odinstalować. Od tego czasu mam problem a mianowicie - żaden antywirus nie może chronić komputera. Próbowałem już aviry w której w ogóle nie mogłem ustawić żeby chroniła komputer oraz zainstalowanego 2 godziny temu avasta w którym pokazuje się “Program antywirus avast został zatrzymany lub jego stan jest niespójny”. Z góry uprzedzam że jest to mój pierwszy temat oraz pierwsza zabawa z logami.
Zapomniałem dodać że skanowałem komputer programem Malwarebytes Anti-Malware(Wykryło bodajże 20 zainfekowanych plików które oczywiście usunąłem) oraz po skanie programem Malewarebytes użyłem również Dr. Web CureIt który nic nie wykrył.
Avasta widać ponieważ tamtego - który był 4 dni temu - odinstalowałem bo blokował internet, natomiast dzisiaj rano zainstalowałem nowego, myślę że dlatego dalej jest w logu. Jednak muszę się przyznać że odinstalowując poprzedniego avasta nie używałem aswcleaner tylko usunąłem go poprzez panel sterowania.
Dodam jeszcze że 4 dni temu gdy zaczęły się problemy z antywirusem, odkryłem w procesach jakieś 86husiji3w.exe, jednak skaner malwarebytes skutecznie usunął szkodnika.
Panie spandaupol, log poza tym avastem jest czysty?
Tak ale piszesz że nie działa prawidłowo - przynajmniej ja tak to zrozumiałem dlatego sugerowałem deinstalacje. Log nie jest czysty moim zdaniem jest tutaj rootkit fd996a7c57fa3fb6.sys. Zobaczymy czy OTL sobie z tym poradzi
Odinstaluj następujące toolbary
W okno Własne opcje skanowania / skrypt w OTL wklej:
Klikasz na Wykonaj skrypt. Zgadzasz się na restart komputera. Log z usuwania na forum
Następnie ponownie uruchamiasz OTL klikasz raz jeszcze Skanuj i dajesz nowy log na forum Czyli dwa logi jeden z usuwania drugi z nowego skanowania po usuwaniu.
Owszem, z tymi antywirusami jest tak że instalują się normalnie, jednak po instalacji są tak jakby w stanie offline(To znaczy wszystkie osłony są wyłączone, a tymi antywirusami można jedynie wykonywać skany bo niestety w ogóle nie chronią komputera).
Miałem jeszcze dostarczyć log z usuwania, jednak tutaj również dałem ciała, a mianowicie zaraz gdy się pokazał zamknąłem go z nadzieją że pojawi się w folderze z OTL, nie pojawił się. Szukałem go również na pulpicie oraz dysku głównym jednak nigdzie go nie ma.
Warto też napisać że w “Centrum zabezpieczeń systemu windows” ciągle pisze mi że aktualizacje automatyczne są wyłączone pomimo tego iż tak naprawdę w Aktualizacjach automatycznych w panelu sterowania są włączone. Wydaje mi się że to ma jakiś związek z tymi antywirusami jednak nie jestem pewien.
Dziękuję bardzo, zrobiłem wszystko jak Pan pisał i po resecie komputera tytułowy problem został rozwiązany w dodatku włączyły się z powrotem aktualizacje automatyczne. Dziękuję jeszcze raz za poświęcony czas.