Żaden Linux nie działa - problem


(bartek_m0) #1

Witam, mam następujący problem, a mianowicie nie potrafię zainstalować ani uruchomić z płyty live-cd żadnego linuksa. Próbowałem z Edubuntu Feisty Fawn i OpenSuse 10, po wybraniu opcji instalacji lub uruchomienia pojawiał się pasek ładowania, później czarny ekran... i można było czekać tak w nieskończoność. Napęd mam 100% sprawny, wszystkie płyty czyta. Konfiguracja PC poniżej.


(mati75) #2

to dość stare wersje, spróbuj ściągnać nowsze i spróbować


(bartek_m0) #3

Właśnie ściągnąłem OpenSuse 11. Efekt identyczny.


(mati75) #4

podczas uruchamiania naciśnij Esc i zobacz jaki błąd wyrzuca.


(bartek_m0) #5

Podczas ładowania jądra naciskanie Esc nic nie daje, a później ekran robi się czarny.


(mati75) #6

f46196dc0f8b67c4m.jpg

na tym ekranie naciskasz enter. Pojawia Ci się to:

646cfef770b6c666m.jpg? I na tym ekranie wciśnij esc i powinno Ci się pojawić:

ee8bcab001e5cf32m.jpg


(bartek_m0) #7

Tylko że ja mam takie menu: 137b4a572b6d505bm.png

i zamiast obrazka 2 pojawia się Ładowanie jądra po czym czarny ekran :?


(nintyfan) #8

Spróbuj może opcji noacpic. Na tym forum wiele razy było podawane, jak to zrobić.


(Morietto) #9

bartek_m0 , chłopie! !!


(bartek_m0) #10

(Morietto) #11

bartek_m0 , wypróbuj to: http://www.damnsmalllinux.org/ jeśli on nie pójdzie to masz coś ze sprzętem...


(mati75) #12

jak na vpc odpalasz to zapomnij że będzie działać. Zainstaluj virtualbox, moje screeny właśnie z niego pochodzą.


(Artix57) #13

mati75


(mati75) #14

opps myślałem, że uruchamia z vpc. bartek_m0 , komputer z podpisu?


(bartek_m0) #15

tak, przecież pisałem w pierwszym poście.

P.S. w virtualbox linux zawiesza się przy tworzeniu partycji 1... :lol: